Rätt kost lindrar

Rätt kost lindrar
Köttfärslimpa, fiskgratäng, släta soppor, kokt och bakad potatis är exempel på mat med liten partikel­storlek. Foto: Colourbox

Ny forskning visar att kost som lätt finfördelas hjälper vid gastropares, en magsjukdom som drabbar många patienter med diabetes.?

2 oktober 2013

Illamående, kräkningar och aptitlöshet är symtom vid gastropares som drabbar en tredjedel av alla diabetes­patienter. Det är en magsjukdom som gör att kroppen smälter maten långsammare och att magmusklerna arbetar mindre, vilket leder till att magsäcken inte töms på rätt sätt.

Sjukdomen drabbar både personer med diabetes typ 1 och typ 2 och alla åldrar, även barn, men är relativt okänd.

— Mörkertalet är stort. När blodsockret faller trots att personen har ätit, ska man misstänka gastropares, säger dietisten Eva Olausson som forskar på ämnet.

Hennes forskning visar att kostförändringar ger effektiv hjälp. Det handlar om att äta mat med små partiklar, som lätt faller isär, exempelvis kokt potatis, fiskgratäng, köttfärslimpa och släta soppor.

I en studie, som omfattar 56 diabetespatienter med gastropares, fick de som åt mat med liten partikelstorlek betydligt mindre mag- och tarmsymtom än de som åt vanlig diabeteskost, som ofta innebär grövre mat.

— För många som har gastropares kan måltiden och de efterföljande symtomen vara ganska ångestframkallande men ångesten minskade hos dem som åt en kost med mindre partikelstorlek.

Det visade sig också att de som åt mat med liten partikelstorlek tömde magsäcken lika fort som friska personer. Även blodsockret steg på ett mer normalt sätt efter måltiden.

— Kostbehandling med mat med liten partikelstorlek innebär sannolikt att patienterna får färre insulinkänningar, och att eventuella känningar blir lättare att häva. Det innebär ett stort framsteg för patienterna, säger Eva Olausson.

En testmåltid med mat med stor partikelstorlek kan också användas för att identifiera patienter med gastropares, så att de snabbare kan få rätt behandling och råd. Forskarna har också utvecklat en diagnosmetod där patienter får svälja särskilda markörer vars färd genom magsäckstömningen följs med röntgen.

Läs avhandlingen:

Diagnosis & dietary intervention in patients with diabetic gastroparesis försvarades vid Sahlgrenska akademin i Göteborg den 20 september.
http://korta.nu/gastropares 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida