Rättvisa också efter döden
Författare Jovan Rajs och Kristina Hjertén
Titel Ombud för de tystade
305 sidor
Förlag Norstedts 2001
Cirkapris 329 kronor
ISBN 91-1300-909-5
Nagy Becskerek. Veliki Beckerek. Petrovgrad. Gross Betschkerek. Zrenjanin.
Straßhof. Bergen Belsen. Theresienstadt.
Catrin da Costa. Osmo Vallo.
Nyckelord om man ska beskriva Jovan Rajs liv – staden där han föddes och som ständigt fick nya namn, koncentrationslägren han överlevde, de två mest uppmärksammade rättsmedicinska fallen i Sverige, där Jovan Rajs på ett eller annat vis varit inblandad.
Jovan Rajs föddes i en judisk familj i dåvarande Jugoslavien 1933, samma år som Hitler tog makten i Tyskland. Så småningom nådde kriget – och judeförföljelserna – Jugoslavien. Jovan Rajs gömdes men till slut fördes också han till ett koncentrationsläger i Österrike. Han överlevde, utbildade sig till rättsläkare och kom så småningom till Sverige.
Ombud för de tystade handlar mycket om döden. Om döden i kriget (många jugoslaver hamnade i den grav de skanderade om vid krigsutbrottet: »hellre grav än slav”), om döden i koncentrationslägren och om de döda han som rättsläkare får undersöka. Jovan Rajs ser som sin uppgift att föra talan för dem som dött; de som dog i de nazistiska koncentrationslägren och de som dött en våldsam död i Sverige. De som bland annat hette Catrin da Costa och Osmo Vallo.