Reflekterat

Semlorna har en egen dag. Våfflorna likaså. Även kanelbullen uppmärksammas, men sjuksköterskedagen då?

30 april 2009

Kanelbullens dag firas i tv och är inskriven i alma­nackor. Min fyraåriga dotter vet när det är dags, då är det kalas på hennes förskola. Det är bara att gratulera Hembakningsrådet till en lyckad pr-kampanj.

Förra året hörde jag talas om internationella sjuksköterskedagen för första gången. Sjuksköterskor i USA får gratis lunch och sponsrade pennor på Florence Nightingales födelsedag. Men hur uppvaktas deras kolleger i Sverige? Jag frågade några sjuksköterskor vad de önskar sig den 12 maj.

E har varit sjuksköterska i ett år: Jag önskar mig förståelse från allmänheten, från media och från beslutsfattare om hur hårt vi jobbar. Förståelse för att vi i varje stund försöker göra det bästa för patienterna men hela tiden möter motstånd som handlar om ekonomi. En vardag som ska handla om vård och omsorg av sjuka handlar i stället om att vända på varje krona.

Sjuksköterskan M har 27 år i yrket: Jag önskar att vi i större utsträckning tydliggör vad det innebär att vara sjuksköterska och att ansvara för patientens omvårdnad. Att vi lämnar arbetsuppgifter som man inte behöver vara sjuksköterska för. Jag önskar också att vårdens resurser fördelas utifrån behov, att det finns instrument som tydligt beskriver vårdtyngd och vårdsituation utifrån omvårdnadsbehov, inte bara utifrån medicinsk diagnos.

Den pensionerade sjuksköterskan L har arbetat hela sitt liv i vården: Jag önskar mig ett större samarbete med u-ländernas kvinnor i vården. Att vi utbyter erfarenheter om exempelvis kvinnors rättigheter, barnavård, hygien och klimatfrågor. Förutom högre löner och bättre villkor förstås!

Studenten A får sin legitimation om några veckor, hon börjar sitt första jobb dagen efter examen: Jag önskar mig en inskolning som är längre än de två veckor som jag kommer att få. Chefen tycker att det bästa är att lära sig jobbet den hårda vägen, jag hade föredragit en lite mjukare variant.

Man kan fira mors dag, nationaldagen och alla hjärtans dag. Det är lätt att tycka att det går inflation i grattisdagar. Men en av dem är på allvar värd att uppmärksamma. Den infaller den 12 maj.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida