Reform sparade halv miljard

Det första halvåret med de nya reglerna för ersättning av utskrivna läkemedel med generika blev framgångsrikt. Men det var inte bytena till generika som sparade mest utan sänkta priser på mediciner .

6 augusti 2003

Från den 1 oktober 2002 ska apoteken byta ut förskrivna läkemedel om det finns billigare alternativ med samma verksamma substanser (generika).

Apoteket, Läkemedelsverket och Landstingsförbundet har nu utvärderat reformens första halvår. Utvärderingen visar att man under det första halvåret med de nya reglerna gjort 760 000 byten. Sammanlagt har dessa byten sparat cirka 30 miljoner kronor. Men den stora vinsten beror på att läkemedelsbolagen sänkt sina priser på icke patentskyddade preparat (medan priserna på patentskyddade läkemedel inte sjunkit). Rapportförfattarna uppskattar att prisminskningen innebär en besparing på omkring 500 miljoner kronor.

 

Antalet byten har minskat under perioden, däremot har inbesparingen per byte ökat, från 26 kronor i början till 50 kronor i slutet. I mars 2003 var 83 procent av preparaten på recepten också det billigaste apoteket hade i lager. I nio procent av fallen var det aktuellt att byta preparat.

 

Sedan rapporten färdigställdes har stora prissänkningar skett på storsäljarna Zocord och Losec, där patentet gått ut, vilket innebär att effekterna av reformen kommer att bli ännu större.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida