Remiss dröjde mer än ett år

Trots upprepade påminnelser dröjde läkaren i över ett år med att utfärda en remiss för psykiatrisk vård. Patienten mådde under tiden allt sämre.

4 mars 2002

Tillståndet försämrades avsevärt för en allvarligt psykiskt sjuk 50-årig kvinna med alkoholmissbruk när hennes kontaktperson lämnade den beroendeenhet där hon gick i behandling. Läkaren som övertog ansvaret för patienten beslöt att remittera henne till psykiatrin. Men det hann gå över ett år innan remissen skrevs.

Patienten anmälde läkaren och en sjuksköterska till Ansvarsnämnden och skrev att hon av sjuksköterskan fått reda på att hon hade remitterats, men då hon kontaktade psykosvården hade inte någon remiss kommit dit. Läkaren lovade flera gånger att skriva remissen.

Depression gjorde sedan att 50-åringen var tvungen att avbryta sin antabusbehandling. När hon återupptog den berättade sjuksköterskan att remissen hade skickats, men den psykiatriska kliniken uppgav att den inte hade fått den. Flera gånger bad hon förgäves om förklaringar.

Då kvinnan efter ett och ett halvt år äntligen fick vård byttes diagnos och mediciner och nu mår hon avsevärt bättre.

Läkaren skrev i sitt yttrande att han länge levde i tron att han skickat remissen. Han berättade också om flera allvarliga tillbud som inträffat med patienten, däribland tre inläggningar på hjärt-iva för intoxikation.

Drygt ett år efter det första beslutet om att skriva en remiss togs ett nytt beslut. En hög arbetsbelastning gjorde dock att det dröjde två månader till innan den skrevs.

Sjuksköterskan uppgav att hon i samarbete med läkaren har varit ensam omvårdnadsansvarig för kvinnan. När hon märkte att patienten började må allt sämre, med tätare och tätare psykotiska symtom, fattades beslutet att en remiss skulle skickas till psykosvården.

Hon uppmuntrade också patienten till studiebesök på kliniken. När sjuksköterskan efter ett par månader fick reda på att ingen remiss hade skickats påminde hon läkaren flera gånger både via telefon, e-post och muntligen. Efter en incident ett år senare aktualiserade hon åter frågan.

Ansvarsnämnden skriver att patienten i två år blev väl omhändertagen med god personkontinuitet på enheten. Hon tycks då ha nått större insikt om sina problem och försökte förändra sin situation men försämrades då hennes behandlingskontakt lämnade mottagningen. Besvären blev uttalade och den ansvariga läkaren beslöt att remittera henne till en psykiatrisk klinik.

Trots upprepade påminnelser från patienten och trots att hon flera gånger vårdades på sjukhus tog det ett år och fyra månader innan läkaren utfärdade remissen.

Enligt sjuksköterskan har hon åtskilliga gånger påmint läkaren om remissen, men det finns inte dokumenterat i patientjournalen.

Hennes fel motiverar ingen disciplinpåföljd, skriver nämnden. Men läkaren har inte tagit hand om patienten som han borde och får därför en erinran. Patienten har överklagat beslutet (HSAN 1243/01:a5).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida