Riksdagsman vill se hårdare regler kring självtester

Riksdagsman vill se hårdare regler kring självtester
Lena Asplund (M) anser att regelverket kring självtester bör skärpas. Foto: Sveriges Riksdag

I en motion till riksdagen kräver riksdagsledamoten och biomedicinska analytikern Lena Asplund (M) att regelverket kring patientnära analyser skärps.

17 oktober 2012

Användningen av patientnära analyser, med exempelvis febertermometrar, gravidtest och blodsockermätning, är vida utbredd i Sverige. På senare tid har fler och fler självtester kommit ut på marknaden, bland annat för infektionssjukdomar så som hiv, syfilis, klamydia och tjocktarmscancer.

Osäkra resultat kan förekomma

Enligt Lena Asplund (M), som till yrket är biomedicinsk analytiker, finns det flera positiva sidor med detta. Att testernas lätt kan köpas på apotek och internet samt dess låga pris är bara några exempel, menar hon. Samtidigt varnar hon för att vissa av testerna saknar både exakthet och den korrekta övervakningen från vårdkunnig personal.

– Det finns ingen reglering alls på det här området, vilket är allvarligt. Om testerna visar sig ge falska resultat kan det få stora konsekvenser, säger Lena Asplund till Vårdfokus.

”Behövs styras upp”

I sin motion lyfter därför Lena Asplund frågan om skärpt översyn och kontroll av patientnära analyser. Hon anser att regeringen bör utreda testernas kvalitet, att PNA-verksamhet ska bedrivas i samverkan med kliniska laboratorier samt att kunskapen kring analys och resultat ska öka hos personerna som tar testerna.

– Den här branschen behövs styras upp. Ska man ha rätt att hantera patientnära analyser måste det finnas regelbundna kontroller samt en koppling till ett ackredeterat laboratorium, säger Lena Asplund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida