Risk för ambulanskonflikt mitt i sommaren

Risk för ambulanskonflikt mitt i sommaren
Det finns tre stora arbetsgivare inom den privata ambulanssjukvården: Falck, Samariten och Sirius. Arkivbild: Anders Olsson

Vårdförbundet har sagt upp avtalet med de privata ambulansföretagen.

30 april 2014

Det handlar om arbetstiderna. Enligt en enkät som Vårdförbundet låtit göra bland de 493 medlemmarna som finns inom den privata ambulansverksamheten är det ett stort problem.

75 procent av de som har svarat på enkäten upplever att det funnits tillfällen då de inte har
kunnat utföra sitt arbete patientsäkert. Många lyfter fram brist på återhämtning mellan
passen och säger att de har begränsade möjligheter att ta rast och äta mat.

En av ambulanssjuksköterskorna uttrycker sig så här: ”För trött och för hungrig för att framföra ett fordon på ett säkert sätt, för att ge en patientsäker vård”.

Patientsäker vård

Vårdförbundet anser att avtalet för medlemmarna i den privata ambulansverksamheten är omodernt.

– Det har sina rötter i ett gammalt transportavtal. Moderna ambulanser går att likna vid rullande akutmottagningar där avancerad vård bedrivs. Men villkoren för ambulanspersonalen har inte hängt med i utvecklingen, säger förbundsombudsman Katarina Skarin Ebenstrand.

Eftersom förhandlingarna pågår även under uppsägningstiden vill hon inte säga så mycket om var parterna står, men konkret handlar bland annat konflikten om hur många timmar ambulanssjuksköterskorna ska göra.

Antalet timmar

I förhandlingarna med Vårdföretagarna har Vårdförbundet drivit frågan om arbetstiderna hårt och när man inte lyckades komma överens beslutade Vårdförbundet att säga upp avtalet i går.

Uppsägningstiden är två månader. Om parterna inte kommer överens under den tiden blir det konflikt – mitt i sommaren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida