Rivstart för Sesams drop-in-mottagning i city

Det blev en rivstart när Karolinska universitetssjukhusets Sesam-mottagning öppnade en filial mitt i Stockholms city.

Patienter i alla åldrar söker sig till drop-in-mottagningen SesamCity på Sveavägen i Stockholm. De kommer för preventivmedelsrådgivning, för att de har symtom på könssjukdomar eller för att de är oroliga för att ha drabbats av någon sexuellt överförbar sjukdom.

Det är också vanligt att nyblivna par söker sig till mottagningen för att testa sig och för att kontrollera att allt är som det ska innan de börjar ha oskyddat sex tillsammans.

– Sånt är vi förstås jätteglada att kunna hjälpa till med, säger Anne Sundell, barnmorska och projektledare för SesamCity.

Tror mottagningen bli permanent

Mottagningen är en filial till Sesam-mottagningen i Solna ? där drop-in bara är en liten del av verksamheten, två timmar varannan vecka. På pappret är citymottagningen ett tre-årsprojekt men redan nu tror verksamhetschefen, överläkare Lena Marions, att den kommer att permanentas.

– Har man startat något sånt här kan man inte lägga ner det. Fast mottagningen är inte tänkt som ett ställe att gå till regelbundet, i stället för att gå till gynekologen eller mödravården, utan för att ta prover och få preventivmedelsrådgivning.

Sedan starten för tre veckor sedan har mottagnignen haft i genomsnitt 45 besökare och bortåt 30 telefonrådgivningar per dag. Mottagningen har ingen formell åldersgräns, men målgruppen är de som vuxit ur ungdomsmottagningarna, som är friska men vill testa sig för hiv, gonorré, klamydia och syfilis.

Hittills ligger genomsnittsåldern på besökarna på 30 år. Den största gruppen har än så länge varit oroliga människor. Fem procent av alla som söker har klamydia, det vill säga lika många drabbade som man räknar med i andra sammanhang.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida