Röda korset satsar långsiktigt

Redan i ett mycket tidigt skede bestämde vi oss för att arbeta långsiktigt, både här hemma och på plats nere i Thailand, säger Lena Tynnemark Granath, programsamordnare inom området hälsa och social trygghet på Röda korset.

Medan flertalet myndigheter i Sverige har beslutat sig för att successivt dra ned på sitt engagemang invigde Röda korset så sent som i oktober en ny lokal i Kata Beach i Phuket.

– Att komma tillbaka till katastrofplatsen, att än en gång gå igenom det som hänt och få lägga viktiga pusselbitar till den bild man har efter katastrofen är ett viktigt steg i bearbetningen, säger Lena Tynnemark Granath.

Även hemma i Sverige finns organisationen kvar för de drabbade och deras närstående så länge som Röda korset ser att det finns ett behov av det. Hittills har det startats cirka 35 anhöriggrupper runt om i landet i Röda korsets regi.

– Vår erfarenhet har visat att samtalsgrupperna fungerar bäst om deltagarna har så lika erfarenheter som möjligt.

Deltagarna har därför delats in i tre huvudgrupper: överlevande som inte mist någon närstående, överlevande som mist någon närstående och närstående som mist någon men som inte var i Thailand under katastrofen.

De som har förlorat sina barn har samlats i särskilda grupper. Röda korset samarbetar med Rädda barnen och Bris som har grupper för barn och ungdomar.

– Även om flera av samtalsgrupperna håller på att fasa ut nu finns det fortfarande ett behov av att starta nya grupper, säger Lena Tynnemark Granath.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida