Roligt på jobbet?

Hur vågar vi ställa den enkätfrågan när alla vet hur tungt och svårt det är på många håll i vården? Ja, svaren på sidan tre ger i sig en förklaring. Ni är många i vården som trots allt känner arbetsglädje.

Det kan handla om att få till ett ”förstå-samtal” som berättas i en insändare, eller glädjen i att lyckas organisera masstestning av barnen i en tbc-drabbad skola, som beskrivs i vårt stora reportage.

Arbetsglädje är också att i sista stund lyckas lirka ut ett barn i säte på en förlossningsenhet i Uganda. Att få till en egen kö för barnen på akuten eller att söka upp gravida missbrukare för att babyn ska få en drogfri mamma.

Vi tror att ni läsare vill ha dessa engagerande berättelser som en motvikt till den bild som andra medier ofta förmedlar av alla problem i vården.

Men vägen till arbetsglädje handlar också om att kämpa för arbetsvillkoren. Läs om det nya avtalet för ambulanserna i Värmland och om Vårdförbundets genombrott i arbetstidsförhandlingarna.

I det här numret redovisar vi även vår enkät där många av de svarande uppger att de hör rasistiska uttalanden av kolleger i vården och att patienter inte alltid behandlas lika. ”Sjukvården är en del av samhället där dessa åsikter finns”, säger en forskare. Men har också tankar kring hur det kan bekämpas.

Till sist, tack för alla uppmuntrande reaktioner på nya Vårdfokus! Det ger oss kraft att fortsätta utveckla tidningen!?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida