Röntgensjuksköterskor varslas i Stockholm

Ny teknik och ökad konkurrens får Capio Diagnostik att varsla en femtedel av sina anställda i Stockholm.

23 september 2003

Det råder hård konkurrens på Stockholmsregionens röntgenmarknad. Konsekvensen av det fick personalen på Capio Diagnostik uppleva vid ett extrainsatt möte i morse då 25 anställda varslades om uppsägning. Så sent som i går eftermiddag kallades de 122 anställda till informationsmöte och morgonens ordinarie verksamhet fick ställas in.

– Det var snabba ryck och jag blev mycket överraskad av beskedet. Visserligen har det ryktats en del men 25 stycken – det är väldigt många. Informationen tog bara en halvtimme och det blev väldigt tyst, ingen ställde några frågor, säger röntgensjuksköterskan Rita Danska vid Solna Röntgen.

Bland de varslade finns, förutom röntgensjuksköterskor, även undersköterskor, läkarsekreterare och kontorsassistenter som i dag arbetar vid enheterna på S:t Görans sjukhus, Globen Röntgen, Bromma sjukhus och Solna Röntgen.

Förhandlingar inledda

Förhandlingar har redan inletts med de fackliga representanterna och man kommer nu bland annat att diskutera hur många från varje enhet och vilka yrkeskategorier som ska sägas upp.

– Jag kan inte säga något om hur många sjuksköterskor som blir berörda. Det ska vi förhandla om. Vår målsättning är att de som sägs upp ska få reda på det i början av november, säger Marie Öberg Lindevall, verksamhetschef på Capio Diagnostik i Stockholm. 

Varslet är en följd av ökad konkurrens och på Capio Diagnostik anser man att nedskärningarna är nödvändiga för lönsamheten. Det är övergången från analog till digital teknik som möjliggjort rationaliseringarna.

– Vissa arbetsuppgifter försvinner helt med den digitala tekniken som till exempel arkivhantering, framkallning och hängning av bilder, säger Marie Öberg Lindevall.

Även om det inte är röntgensjuksköterskornas arbetsuppgifter som Marie Öberg Lindevall nämner menar hon att sjuksköterskorna ändå kommer att drabbas.

– Vi kommer att titta på helheten i bolaget och se över alla interna arbetsprocesser och flöden. Det innebär att även sjuksköterskor kommer att varslas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida