Röster om Vård Vision Skåne:

11 juni 2001

Ingvar Wiberg, forskningsdirektör Region Skåne:
– Avsikten var att få med politiker och ledare och att få dem att tänka i nya banor, och vi lyckades. Det är sällsynt att man i ett projekt har kunnat få med så många i en diskussion om framtids- och förändringsfrågor.

Stig Ålund, förbundsdirektör i Skånes kommunförbund:
– Vi fick möjlighet till fritt tänkande, något vi annars aldrig kostar på oss. Vi kunde tänka bort både ekonomiska, lagliga och politiska begränsningar. Vissa kritiker menar att det är flummigt att tänka 10–15 år framåt, men utan längre perspektiv sker inga förändringar.

Gösta Jedberger, verkställande direktör i Praktikertjänst:
– Det var fascinerande att kunna riva bort allt och börja bygga upp något på nytt. Inte bara som man vanligen gör, lappa i dagens system. I dag utreder man varje sak för sig, ser inte helheten, men det gjorde vi i det här projektet. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare.

Karin Rangin, före detta ordförande för Vårdförbundet i Skåne, nu strateg inom organisationsutveckling på produktionsstaben i Region Skåne:
– Vi såg sambanden bättre. Hälso- och sjukvården sattes
i ett större och samhälleligt sammanhang och granskades ur olika perspektiv i och med att fler fanns med i diskussionerna. Det finns i dag för litet av framtidstänkande. Vi är låsta vid att dagens verksamhet ska fungera. Det är förstås viktigt, men båda behövs och jag ser det som en risk att de dagliga problemen gör att tankarna inför framtiden kommer till korta.

– Diskussionen har hjälpt till så att fler ser hälso- och sjukvården som en helhet, ser sambanden landsting-kommuner-privat sjukvård och bättre förstår hur till exempel primärvård och akutsjukvård hör ihop.

Dessutom hur en förändring på ett ställe leder till konsekvenser
på andra.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida