Rubrik saknas.

Har ni gjort bekantskap med den kloka Mma Ramotswe i bokserien om Damernas detektivbyrå? I en av böckerna utbrister hon: »Consumer, that horrible, horrible word!«

1 december 2006

Hennes upprörda utrop går lätt att koppla till den rådande tiden på året, nu i december när vi människor i första hand degraderas till konsumenter.

Mma Ramotswe ser sitt land Botswana utvecklas i en alltmer kommersiell riktning. Det är viktigt med utseende och rätt prylar för att räknas. Själv kommer hon ihåg när människor i hennes land tyckte om att eftertänksamt sitta och titta på boskapen, ett uttryck för »traditionella värden« som hon kallar det.

Julhandeln i Sverige beräknas som vanligt slå rekord.
50 miljarder kronor kan ha omsatts i julklappsinköp, julmat, mellandagsrea och nyårsfirande när helgerna väl är över.

Jag läste nyligen att undersökningar visar att många människor varje år inför julhetsen har som målsättning att minska inköpen och ta det lugnare än tidigare år. Men det går inte att stå emot när det väl kommer till kritan. Vi grips av den kollektiva masshysterin. Rusar runt bland alla billiga importvaror och anstränger plånboken mer än vi planerat.

Vi behöver festen, då när Sverige är som mörkast. Det man kan efterlysa är mer eftertanke även under denna galna månad på året. Även som konsument kan man öka sin medvetenhet och inte okritiskt köpa allt som bjuds ut på marknaden.

I det här numret av Vårdfacket berättar vi om personalen på neonatalavdelningen på Akademiska i Uppsala som gjorde just det. Agerade kritiska konsumenter och frågade sig vad det var för produkter de erbjöd sina små patienter. Resultatet blev att de för tidigt födda numera får tillbringa sin första tid omgivna av tyg i ekologisk bomull, textilier som också tvättas och stryks på avdelningen.

I vårt artikelblock berättar importören av de ekologiska textilierna, tidigare företagssköterskan Annika Dahlström, att hon ser till både ekonomi, etik och ekologi bakom valet av alternativa textilier. Ekonomi handlar om att spara på jordens resurser, etik att skapa bra arbetsvillkor och ekologi att miljötanken genomsyrar all hantering av varan.

Efter denna höst när tidningarna har varit fulla av rapporter om hur klimatförändringarna hotar vår framtid, kan man önska att dessa hänsyn också skulle kunna prägla julhandeln.

Där är vi inte än. Vi har inte fakta om hur alla varor produceras. Ändå kan vi göra en del. Minska på överflödet och byta ut en del av våra inköp till lite dyrare rättvisemärkta eller ekologiska varor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida