Rubrik saknas.

»Tidningar, tobak, pistoler.« Neonskylten i kioskens fönster fick mig att undra om jag läst rätt.

7 oktober 2005

I rött, gult och blått annonserade man ut sina tre sorters varor: tidningar, tobak, och pistoler. En del av sommaren tillbringade jag i The Twin cities, Minneapolis och St Paul, i Minnesota.

På ett sätt är Minnesota så väldigt svenskt. Alla de svenskklingande efternamnen kan få en att undra var man egentligen befinner sig. Och på ett annat sätt är det något helt annat. Vet du hur en amerikansk förälder ropar in sina barn till middag? »Come on kids, get in the car!« Jo, det är sant, många familjer lagar inte mat i sina hem längre utan åker ut och äter varje kväll. Att över huvud taget kunna laga mat har fått något närmast exotiskt över sig. En hemgjord bearnaisesås är en »high five«. Ännu högre tempo än hos oss, för dem som orkar.

Samtidigt står hälsofrågor väldigt högt upp på dagordningen för många amerikaner. Tidningarna är välmatade med tips och teorier. Och hyllorna med hälsokost är många och långa. Jag mötte många med cancer eller andra sjukdomar som kräver mycket behandling. En förträfflig vård finns att tillgå. Men, det finns ett men, det gäller att ha råd med bra försäkringar. Och detta är en djungel. Så mycket tid och kraft, för att inte tala om pengar, ägnas åt dessa försäkringsfrågor. Jag hade svårt att riktigt ta in och begripa konsekvenserna av detta. Du får bokstavligen den vård du har råd att investera i. För oss är det nästan inte fattbart fullt ut.

I USA finns en smärtsam spricka mellan dem som stödjer Bush och dem som är livrädda för hans politik. Jag mötte i olika sammanhang denna sommar oroliga amerikaner som frågade sig vart deras samhälle är på väg. En månad senare svarade New Orleans brutalt på deras frågor. Ett land där klass och hudfärg avgör visade än en gång sitt ansikte för världen.

Jag är begeistrad över mycket i det amerikanska samhället. Allt finns där på ett lite halvgalet vis som jag blir glad av. Men lika begeistrad som jag kan vara, lika livrädd är jag för den amerikanska samhällsmodellen som den tar sig ut nu. Det händer något när hälsan, när livet, är till salu. Jag tror att det var en annan sida av just detta mynt jag såg när jag åkte förbi kiosken. »Tidningar, tobak, pistoler.«

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida