Rubrik saknas.

Hösten är här. Snart har de gula och röda löven trillat av och telefonerna på vårdcentralerna börjar gå varma. Det är förkylnings- och influensatid!

8 november 2004

För egen del for tankar genom huvudet när jag satt i väntrummet på en vårdcentral förra året så här dags ungefär. Det var kö – låååång kö till vaccinationsmottagningen. Inte bara av äldre personer med käpp och hatt utan människor i alla åldrar. Det var influensavaccination på gång. Vaccinet är ju väldigt viktigt för många äldre eller sköra personer, och man hoppas att alla som behöver det nås av det budskapet. Det är dock långt fler som vill ha en snabb försäkring mot att bli liggande febrig och snorig i julhelgen. Vem vill inte det? Jag undrar hur många av de under 65 år som köade på vårdcentralen som skulle ha kommit för att köa för kostrådgivning eller en träningsrunda i spåret? Hur många skulle ha varit intresserade av att vänta, inte bara en timme utan kanske mer ändå, om det hade gällt viktnedgång och rökstopp?

För någon helg sedan jagade jag älg, eller rättare sagt: jag försökte att inte gå vilse i drevkedjan. Vid lunchrasten kring den öppna elden kom korvpaketen fram. En jägare
i sällskapet var dock mycket försiktig med korven. Han hade för några veckor sedan fått domen »högt blodtryck« och hade nu fått upp ögonen för fet mat och så vidare. En annan jägare skrattade gott åt honom: »Ta det lugnt! Du får tabletter att ta till morgonkaffet så kan du äta all korv du vill sen.« Jag tänkte i mitt stilla sinne att det är nog just det här som är problemet. De små vita tabletterna dämpar allt samvete och alla intentioner att ta tand om sitt hjärta och sina blodkärl. »Det där är inte mitt ansvar längre – det fixar doktorn på vårdcentralen.« Liksom sjuksköterskan fixar julen med vaccinationssprutan.

Det känns skönt att veta att det finns; både sprutan och tabletterna till morgonkaffet. Sjuksystern i mig tycker att det skulle kännas ännu bättre om folk faktiskt insåg att det är de själva – inte jag, inte Göran Persson och inte någon annan heller – som bör ta ansvar för deras julhelg om sisådär tio år. Med eller utan influensasprutor och korv!

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida