Rubrik saknas.

Jag som brukar inleda middagskonversationer med att muntert utropa »Ned med kungen!« fann mig stå och nästan vinka när han passerade i en kortege häromdagen.

7 oktober 2005

Det var en blåsig onsdag i huvudstaden och mitt i lunchrusningen kom jag och kollegan fullständigt av oss. Först kom ridande poliser, sedan kom Svea livgardes dragonbataljon till häst. Efter dem kom en täckt paradvagn (en kalesch har jag fått lära mig) dragen av fyra utsmyckade hästar. Och tänk, långt därinne i vagnens dunkel skymtade jag kungen bredvid en (annan) liten herre i fez-liknande huvudbonad. I vagnen bakom anade jag drottningen, även hon i huvudbonad, fast av modell mer vidbrättad.

Där stod jag – med en tår i ögonvrån och med handen nästan höjd till vinkning – när kollegan bryskt väckte mig ur min rojalistiska yra och påminde mig om att jag faktiskt inte ens gillar idén med en kung.

Inte vet jag om det var den överdådiga prakten eller den lilla fez-liknande huvudbonaden, men scenen fick mig att fundera över betydelsen av en uniform – eller av en mössa.

En kvalitativ studie bland Vårdfackets reportrar ger vid handen att avsaknaden av både mössor och uniformer på våra sjukhus har lämnat ett visst tomrum efter sig. Inte en stärkt hätta så långt en kameralins kan nå. Och det närmaste uniform vi ser framför oss är uppknäppta rockar med fickor nedtyngda av block, pennor och stetoskop. Faktiskt även av handdatorer och böcker, enligt Kronobergslandstingets personaltidning Bladet. Knappast ändamålsenligt och långt från både prakt och signaler om var man befinner sig i hierarkin. Så påpekar också de kvinnliga läkarna att patienterna tar dem för annat än läkare. Rocken skapar förvirring, klagar de bittert.

Kanske en stjärnbeströdd axelklaff, guldknappar eller en liten huvudbonad skulle minska patienternas förvirring. Och inte bara det! Kanske skulle de bli så bländade att de fyllda av eufori tillfrisknade snabbare. Stå där och vinka, med en tår av rörelse i ögonvrån, när ronden kom förbi i praktfull procession.

Jag kan se rubriken: »Vårdgarantin räddad. Pigga patienter vinkar farväl redan efter första ronden.«

Fotnot: Den lille mannen i fez i den täckta paradvagnen fick jag senare veta var den malaysiska kungen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida