Rubrik saknas.

von Olsson, hmm? känns bra på läppen. Min status som medborgare, medarbetare och socialt ansvarstagande skattebetalare kommer säkert att få sig en rejäl skjuts uppåt.

4 augusti 2006

Det måste vara i de här banorna som landets undersköterskor resonerar när de kräver att få bli titulerade omvårdnadssköterskor. Med ett enkelt namnbyte blir de »riktiga syrrors« jämlikar. Eller?

Problemet är att det kan bli en aning förvirrande för patienten, eftersom sjuksköterskorna sedan länge har förklarat att det är just de som är specialister på omvårdnad, åtminstone den del av omvårdnaden som anses vara specifik.

»Hej patienten, jag heter Pelle. Jag är sjuksköterska och omvårdnadsexpert på den här avdelningen. Vill du ha ett piller kallar du på mig. Men om du vill ha hjälp ur sängen ringer du på Gustav. Han är visserligen inte expert på omvårdnad men han är rätt duktig på det ändå.«

Visst är det problematiskt att vissa grupper bara genom sina titlar automatiskt in-, under- och rangordnas i sjukvårdens strikt hierarkiska system. Frågan är bara om en enkel namnändring ändrar på sakernas tillstånd.

Inom sjuksköterskekåren finns det också en hel del specialistbeteckningar som man kan undra över giltigheten hos. Ta röntgensjuksköterskorna till exempel. Ingen tror väl på allvar att allt de sysslar med genererar röntgenstrålar.
I dag används magneter, ultraljud och andra tekniker som
i vissa sammanhang är överlägsna den klassiska röntgentekniken för att få fram detaljerad information om hur det ser ut inne i kroppen. Bild(ade)- sjuksköterskor vore kanske att föredra, eller varför inte innefotografer.

Och om det bara hängde på namnet borde rimligtvis även titeln sjuksköterska vara stendöd. I mina öron förknippas det med en person som sköter sjuka, vilket är lite galet med tanke på att en viktig sjuksköterskeuppgift faktiskt är att förhindra att människor blir sjuka.

Så om nu undersköterskorna ska byta upp sig och bli omvårdnadssköterskor borde kanske sjuksköterskorna i stället titulera sig omvårdnadsdoktorer. Men då blir det himla synd om läkarna, de som är under de doktorer som är över, vill säga. Vad ska de då kalla sig? Småläkare, lättläkare eller kanske kort och gott legitimerad läkare. Till skillnad från vad? Storläkare, tung läkare eller jättelegitimerad läkare?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida