Sommar 2020

Rusning efter Gotlandsresor skapar oro i vården

Rusning efter Gotlandsresor skapar oro i vården
Viktoria Vahlgren, sjuksköterska och ordförande Vårdförbundet på Gotland, oroar sig för coronavården i sommar. Här med Matias Swartling, biomedicinsk analytiker och styrelseledamot. Foto: TT

I samma sekund som regeringen gav klartecken till resor i sommar blev det rusning till Gotlandsfärjorna. Nu växer oron bland vårdpersonal för vad som ska hända när hundratusentals turister anländer i coronatider.

Efter att statsminister Stefan Löfven på torsdagen berättat att de inhemska reserestriktionerna hävs den 13 juni kraschade Destination Gotlands bokningssystem av trycket. Många företagare på ön gläds, men på Visby lasarett är stämningen mer avvaktande.

– Det är klart att beskedet föder en massa oro för våra medlemmar, inklusive mig själv, säger Viktoria Vahlgren, avdelningsordförande i Vårdförbundet Gotland.

En miljon besökare

Det bor knappt 60 000 människor på ön som tar emot runt en miljon besökare om året, framför allt på sommaren. Enligt Region Gotlands statistik görs drygt en halv miljon resor med flyg och färja till Gotland en normal julimånad. 

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

– En helt vanlig sommar så har vi en ökad belastning på grund av det stora turistinflödet så det är alltid mer ansträngt läge på sommaren. Hur det ska bli med turisterna i kombination med pandemin kan vi bara sia om, säger Viktoria Vahlgren.

Bara en inlagd covidpatient

Enligt Folkhälsomyndighetens och Region Gotlands siffror har totalt 87 covidpatienter vårdats på ön. För närvarande ligger ingen covidpatient inne på Visby lasarett. Sex personer har avlidit i sjukdomen sedan i mars. 

– Just nu så har vi inte någon extra belastning på vårt sjukhus. Vi har under våren haft inneliggande covidpatienter på iva under många veckor och det har varit tungt för personalen, för man har ändå inte kunnat skala upp till nivån att man öppnar ett covid-iva, utan patienterna har funnits i den ordinarie vården med ordinarie bemanning och det har gjort att det varit ganska stor belastning på våra medlemmar på intensiven, säger Viktoria Vahlgren.

Oro för semestrar

Regionen har sedan tidigare en plan för eskalerande vårdbehov och beredskap som än så länge inte satts i skarpt läge. I det ingår möjligheten att flyga patienter till deras hemregioner. 

Viktoria Vahlgren har redan tidigare fått många frågor om en eventuell tillströmning av turister i sommar.

– Inför det här beslutet så har många hört av sig och den största oron är semestern så klart. Man vet inte vad som kommer hända när det är dags, kommer man bli inringd eller beordrad att arbeta, det är många sådana frågor. Nu har arbetsgivaren beviljat fyra veckors sammanhängande semester för våra medlemmar som går på tidig semester, sedan vet vi inte vad som kommer hända.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida