Ryggont sällan farligt
80 procent av alla människor drabbas någon gång i livet av smärtor i ländryggen. Cirka 50 procent drabbas av smärtor i nacken.
Men smärta i ländryggen eller nacken behöver inte betyda att man lider av en allvarlig sjukdom. Därför bör man fortsätta att vara aktiv och röra sig. Det finns stark evidens för att det gynnar tillfrisknandet.
Det konstateras i SBUs (Statens beredning för medicinsk utvärdering) evidensbaserade rapport: Ont i ryggen, ont i nacken som blev klar i våras.
Många av de metoder som används i dag för att behandla ont i ryggen är utan vetenskaplig evidens, enligt rapporten. Stark evidens finns dock för att behandla akuta ländryggsbesvär med muskelavslappnande medel som bensodiazepiner och antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
Däremot är evidensen begränsad för samma behandling vid kroniska smärtor i ländryggen. Stark evidens finns för behandling med kognitiv beteendeterapi som komplement till annan behandling. Evidensen är begränsad eller saknas bland annat för behandling med ryggskola, TENS, akupunktur, sträckbehandling av ryggraden och behandling med ländryggskorsett.
Fotnot: Rapporten heter Ont i ryggen, ont i nacken ? En evidensbaserad kunskapssammanställning. Den kan beställas från SBU, Box 5650, 114 86 Stockholm. Telefon 08-412 32 00, fax: 08-411 32 60, e-post: info@sbu.se