Ryggont

Råden som räddar ryggen

5 oktober 1998

Författare Elisabet Schell, Karin Lorenz
Titel Rygg och nacke – att förebygga, lindra och bota besvär
152 sidor
Förlag Sverige Radios förlag 1998.
Cirkapris 195 kronor
ISBN 91-522-1800-7

Det är aldrig
för sent  att göra något åt en rygg eller nacke som gör ont, säger sjukgymnast Elisabet Schell. Fyra av fem svenskar drabbas någon gång i livet. Värk i rygg och nacke beror oftast på en kombination av fysisk och psykosocial belastning. När man får ont spänner man sig ännu mer och så är man inne i en ond cirkel. Ett stillasittande men stressigt arbete framför datorskärmen gör inte saken bättre.

Där kan företagshälsovården hjälpa till med en bra utformning av arbetplatsen. Kanske behövs en ny arbetsstol eller en annan placering av bildskärmen. Det finns också en hel del man kan göra själv för att förebygga och lindra besvären. Regelbunden motion med gympa, promenader, simning eller kinesisk hälsogymnastik, Chi Gong, är bra metoder. Rena skador från olycksfall, inflammationer och sjukdomar i leder och muskler kan givetvis vara smärtorsak och måste utredas medicinskt.

Boken ingår i Livslusts och Sveriges Radios förlags medicinserie. Den beskriver populärvetenskapligt tänkbara orsaker till värken, ger instruktioner om egenvård och talar om när det är dags att kontakta en specialist.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida