Skyddsutrustning

Så fixar vi jobbet med skyddsutrustning – sjuksköterskor tipsar

Så fixar vi jobbet med skyddsutrustning – sjuksköterskor tipsar
Foto: Getty Images.

Fet salva, ångbad - och pausa så fort det är möjligt. Frågan om hur man hanterar hudproblem och andra besvär orsakade av skyddsutrustning engagerar Vårdfokus läsare. Här är tips från vårdpersonal som själva drabbats.

Listan på besvär orsakade av munskydd, andningsskydd och skyddsmasker bara växer. Vårdpersonal vittnar om rodnad, fnasighet, eksem eller ”maskne” – acneliknande utslag.

En del får problem med näsblod, heshet och torrhet i halsen, skavsår bakom öronen, torra – eller rinnande – ögon, huvudvärk och spänningar i käkarna, klaustrofobi eller ångest.

När Vårdfokus frågade om tips för att fixa att jobba med skyddsutrustning kom mängder med förslag in. Här är några av de lösningar som sjuksköterskor bidragit med på sociala medier:

Hudbesvär, acne på hakan.
Foto: Getty Images.

Finnar/maskne:

”Jag är en av de som får ’maskacne’ efter munskyddet. Som tidigare hudterapeut har jag testat rätt mycket och har hittat vad som funkar för mig, kanske kan det fungera för någon annan också. Niacinamide och fukt! Som pricken över i använder jag en dagkräm med spf 15. Lediga dagar låter jag foundation ligga kvar i sminklådan.”

”Jag är också hudterapeut sedan tidigare, använder retinol 0,3 % varannan kväll och lipidcreme och c/vitamin serum och alltid solskydd 50, ingen munskyddsacne och ingen yttorrhet.”

”Har fått ’uppa gamet’ i min hudvård med fler syror. Använde bha innan, nu kör jag på bha/aha och det tycks hjälpa. Smetar på zinksalva inför natten (babyvarianten) om det är riktigt ilsket.”

”Inget smink under masken. Basta. Byt mask ofta om du kan och det är lämpligt, nyttja tillfällen när du kan slippa masken. Gå till tonårshyllan med ansiktsprodukter. Jag använder vanliga hederliga Clearasil tvätt och ansiktsvatten.”

Andra eksem och utslag:

”Hydrokortison smörjer jag med runt munnen och näsan för att få bort eksem som jag fått, funkar bra.”

”Tycker jag blir hjälpt av feta salvor, men måste tyvärr komplettera med kortison när det är som värst. Som tur är står jag inte dagarna i ända med skyddsutrustning, mycket tacksam för det.”

”Aloe vera/mild fet salva som argan efter rengöring med klorhexidin.”

Man med immiga glasögon och munskydd.
Foto: Getty Images.

Glasögon, imma och smuts:

”Tejpa näsan med kirurg tejp innan du sätter på dig munskyddet. Funkar faktiskt rätt så bra för oss med glasögon.”

Skavsår:

”Jag lägger remmen över glasögonens skalmar, så att remmen vilar mer på glasögonen än på örat. Det underlättar lite.”

Kvinna med munskydd och astmainhalator.
Foto: Getty Images.

Torr hals, ökad astma, rinnig näsa och nysningar:

”Extra inhalationer, honungshalstabletter, svart te med honung samt besök på saltspa/saltångbastu. Apotekets näsolja efter att ha spolat med isotont saltvatten.”

Huvudvärk:

”Noggrann justering av visir, uppsatt hår bak också, ger svikt. Grimasera, stretcha ut huvudmuskler, vit tigerbalsam. Yoga, finns återhämtande. Tar av skydd när jag kan hålla avstånd.”

Kvinna i sjukhuskläder med huvudvärk sedd genom ett fönster.
Foto: Getty Images.

Ångest:

”En sak som jag har extremt jobbigt med är att min ångest triggas igång av munskydd, där har jag inte hittat en lösning på än mer än ta bort skyddet när det blir som jobbigast och det känns som jag ska kvävas. Med andra ord har jag aldrig varit så ångestladdad som nu under covid…”

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida