coronaviruset

Så hyllas vårdens hjältar i Europa

Så hyllas vårdens hjältar i Europa
Hyllningar till vårdpersonal under coronakrisen. Rom, Italien. Foto: TT

Där coronaviruset sprids står sjukvårdspersonal redo som en sista livräddande barriär. De jobbar dag och natt, i vissa fall under svåra omständigheter. I Sverige och flera andra länder hyllas nu vårdpersonal som hjältar.

Altruism, att vilja göra gott för andra, får nog sägas vara en påtaglig drivkraft bland många som jobbar inom sjukvården. Det är yrkesgrupper som åtnjuter stor uppskattning bland befolkningen, men aldrig tidigare har det varit så tydligt som nu.

I Spanien och Italien, de två EU-länder som drabbats hårdast av coronapandemin och där vården går på knäna, har människor i flera städer ställt sig på balkonger och i fönster för att applådera och hylla vårdpersonalen. Liknande manifestationer har hållits i bland annat Portugal och Grekland.

Svenskar applåderar

Flera liknande initiativ finns nu även i Sverige. I facebookgruppen ”Vi applåderar vårdpersonalen”, som redan samlat 4 600 personer, skriver initiativtagaren:

”Med start söndagen den 15 mars klockan 20.00 kliver vi alla ut på våra balkonger, öppnar ett fönster, går ut från våra arbeten och applåderar vår fantastiska vårdpersonal som sliter som djur för att bekämpa Corona och som gör allt som står i deras makt för att rädda alla som är sjuka. Vi hyllar alla de hjältar som trots okänd smittspridning och avsaknad av mycket skyddsmaterial ändå väljer att gå till jobbet för att få stopp på viruset.”

Vill se statuslyft

I facebookgruppen finns det redan flera videoklipp på folk som står på sina balkonger och applåderar. Andra skickar stärkande ord. En av gruppmedlemmarna påminner om den vardag som kommer efter coronapandemin. Han skriver:

”Vilken bra idé, jag kommer att applådera i dag. Ska vi samtidigt lova varandra att när detta är över övergår våra applåder i att kräva av politiker på olika nivåer att höja både löner och status för dessa hjältar inom vården?”

Hyllning från högsta nivå

Även från Sveriges regeringschef samt statschef har det kommit hyllningar. På instagram skriver Kung Carl XVI Gustaf att han tillsammans med övriga kungafamiljen följer utvecklingen gällande covid-19 i och utanför Sverige med stort allvar:

”Till dig som nu arbetar med att förebygga och begränsa spridningen av det nya coronaviruset, och med att ge vård till de personer som insjuknat, vill jag sända en särskild hälsning. Din insats är viktig för vårt land och djupt uppskattad av mig, min familj och alla i Sverige.”

Och under en presskonferens sa statsminister Stefan Löfven så här:

”Jag vill vända mig direkt till personalen i sjukvården som jobbar dag och natt för att vårda sjuka och motverka spridningen. Ni har gjort stora insatser och ni kommer fortsätta göra stora insatser framöver, och för det har ni mitt och hela Sveriges stöd och uppskattning”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida