Sällsynt diagnos

Sällsynt diagnos

Hur i helvete kunde det bli så här? Om en okänd sjukdom och svensk psykiatri?Birgitta Aupeix?Pavus utbildning 2018 www.pavus.se

4 september 2018

En dag när författarens dotter Amandine var åtta år började det rycka kraftigt i flickans axlar och nacke. Ryckningarna spred sig i kroppen och efter några dagar började hon gläfsa, humma och fräsa, helt ofrivilliga läten. Så började 15 års helvete för Amandine och hennes familj. Felaktigt fick hon diagnosen Tourettes, ocd och adhd, och därmed också felaktig medicinering. Hon hade i själva verket drabbats av autoimmun encefalit, en reaktion där kroppens immunförsvar attackerar hjärncellerna. Tillståndet kallas Pandas och kan utlösas av en streptokockinfektion.?

Många års desperat sökande efter hjälp följde. Birgitta Aupeix, själv sjuksköterska och psykolog, beskriver i boken bland annat hur hon av okunnig och prestigefylld vård- och omsorgspersonal anklagas för att själv ha orsakat sin dotters svåra tics, tvångsbeteende och ätstörningar. Vändpunkten blir mötet med en äldre läkare som förstår Amandine – samt en artikel om Pandas som delas på Facebook.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida