Sämre förutsättningar att leverera kunskap
Ledare. Upprivna arbetstidsmodeller, undermålig utrustning och en hårt pressad arbetssituation. Det är i dag verkligheten för många medlemmar.
På Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm drabbas många av att lönen sänks för att arbetsgivaren lagt pengar på att bemanna mindre attraktiva pass i stället för att betala för kunskapen genom att höja grundlönerna. I landstinget Blekinge är oron stor då arbetstidsmodellen har rivits upp och stora besparingar väntar. Liknande situationer råder på många håll i landet. Jag är inte förvånad över att många är missnöjda och funderar på att byta arbetsgivare, snarare tycker jag det är en sund reaktion.?
Att genomföra de neddragningar och omorganisationer som just nu är på gång på många håll är kortsiktigt och stör allvarligt vårdens kunskapsutveckling. Möjligheterna för vårdens professioner att bidra med sin kunskap försämras. Därmed ökar riskerna för vårdskador och även risken för hälsoproblem hos medarbetarna.?
Samtidigt utreder regeringen en höjd pensionsålder. Det är ingen bra lösning för att nå fler arbetade timmar per individ inom vården. Till att börja med måste man ta på allvar att så många i vården i dag inte ser det som möjligt att arbeta kvar ett helt yrkesliv. Vi vet att den reella pensionsåldern ligger omkring 62 år.?
De stora pensionsavgångarna gör att de som fortsätter arbeta kommer att behöva jobba mer för att samhällsekonomin ska gå ihop. Men det går inte att lösa med höjd pensionsålder. Det finns många kreativa arbetstidsmodeller som skulle kunna prövas. Varför inte låta äldre yrkesutövare inom vården arbeta kortare arbetsdag och kortare arbetsvecka. På så sätt säkras kunskapsöverföringen mellan generationerna samtidigt som fler orkar arbeta längre. ??
För att få ihop ekvationen med ökade krav, förändrad demografi och vårdens utveckling, måste vi hitta nya sätt att organisera arbetet så att man kan nå ett hållbart yrkesliv för alla. Det handlar till stor del om att se samband och helheter. Sambandet mellan kunskap, säkerhet och ekonomi, likväl som sambandet mellan goda villkor, hälsa och resultat. Det handlar också om att använda vårdens olika kunskaper på ett bättre sätt.?
Det som händer just nu i bland annat Stockholm och Blekinge ger oss en tydlig signal om att de lokala arbetsgivarna verkligen behöver stöd i en nationell överenskommelse om arbetstiden. Arbetstidens förläggning ska stödja verksamheten och se till att målen nås. Det fungerar inte som det är i dag.