Samtal var inte brott mottryckfriheten
Chefer för psykiatrin på Skaraborgs sjukhus frias från misstankar om brott mot tryckfrihets-förordningen.??
De utreddes för att ha försökt ta reda på vem som hade skrivit en insändare om psykiatrin till lokaltidningen. Då reagerade personalen, liksom justitiekanslern, JK, som beslutade att utreda om det var ett brott mot tryckfrihetsförordningen.?
”Det är allvarligt när chefer behandlar personal illa för att de slår larm om dålig arbetsmiljö”, sa Ida Eklöf, ombudsman på Vårdförbun-dets avdelning i Västra Göta-land, när ärendet blev känt.
?Nu, ett halvår efter att JK började utreda saken, kommer beslutet: ärendet avskrivs.
?— Cheferna hade ett sam-tal med personalen och detgår inte efteråt att säga att syftet var att ta reda på vem som hade pratat med pressen. Cheferna hävdar att samtalet hölls för att de skulle kunna bemöta vad som påstods i insändaren, säger Peter Larsson, kammaråklagare och den som utrett ärendet för JK:s räkning.??
Men, tillägger han, ärendet avskrevs efter viss tvekan. ?
— Det var på gränsen, men till sist fattades bevisning. Det är svårt att bevisa vilket syfte någon har med ett samtal. I det här fallet trädde en verksamhetschef fram och sa att cheferna hade fått uppdraget att tala med de anställda. Det gör bevisningen ännu svårare.?
Möjligen, säger Peter Larsson, utfördes uppdraget väl intensivt. När verksamhetschefen hade sagt sitt räckte det i alla fall inte att personalen upplevde obehag.