Innovation

Sara får pris för sin uppfinning: ”Mormor hjälpte mig att rita mönstret”

Sara får pris för sin uppfinning: ”Mormor hjälpte mig att rita mönstret”
Sara Rosenberg fick sin idé när hon sommarjobbade på ett särskilt boende. Foto: Privat.

Sara Rosenberg, sjuksköterskestudent vid Högskolan i Kristianstad, får Drottning Silvia Nursing Award för en ren vårdinnovation. Nu ska hon starta företag vid sidan om utbildningen – och kanske ta ytterligare hjälp av sin mormor.

Du har uppfunnit en duschrock. Vad är det?

– Ett klädesplagg som kan användas av personer som behöver hjälp att duscha inom till exempel äldreboende, hemsjukvård och LSS. Duschrockens material har liknande egenskaper som en tvättlapp och tillåter att kroppen tvålas in och sköljs av utifrån. Den bidrar även till att duschmomentet inte blir så kallt och ”dragigt” för framförallt äldre som kan ha lätt att frysa.

Hur kom du på det här?

– När jag sommarjobbade på ett särskilt boende förra året. Det var min första praktiska erfarenhet av vård- och omsorgsyrket. Vi hade läst om personcentrerad vård i skolan och när jag gick bredvid kände jag att just duschsituationen var särskilt utsatt. Många med kognitiv svikt ville inte riktigt klä av sig när vi såg på. Då kan duschrocken erbjudas som ett alternativ, man kan byta om i stället för att klä av sig. Den blir ett redskap att behålla den kroppsliga integriteten samtidigt som vårdmomentet kan utföras.

Du har fått pris för din idé, men finns duschrocken i verkligheten?

– Jag har sytt en prototyp som jag provat på olika sätt, men eftersom jag planerar att det ska bli en produkt vill jag inte berätta vad den är gjord av. Jag fick hjälp av min mormor att rita mönstret och använda symaskinen för att de olika sömmarna skulle bli rätt. Hon har gått på tillskärarakademin i Malmö och bland annat sytt bröllops- och flamencoklänningar. Hon tycker att duschrocken är en jättebra idé och blev väldigt engagerad!

Prispengarna är 60 000 kronor. Vad ska du göra med dem?

– Jag tänker lägga dem på att utveckla idén, för jag tror verkligen på den. Som student behöver jag det här kapitalet för att komma igång. Hittills har enbart juryn sett prototypen, men nu ska jag starta företag vid sidan om studierna, göra en affärsplan och kontakta lämpliga aktörer så att duschrocken i framtiden kan komma ut i vården.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida