Sårexperten: »Ädelreformen
borde åtalas«
»Själva sårbehandlingen i det här fallet ger knappast någon anledning till kritik« Det säger sårexperten Christina Lindholm.
Christina Lindholm, sårexpert och vårdforskningschef på Karolinska sjukhuset i Stockholm, har forskat kring sårvård sedan 1988. Hon är inte upprörd över att det uppstått larver i såren.
? Det finns en naturlig förklaring. En fluga har kommit in i rummet, satt sig på såret och lagt ägg. Såret har givit näring till äggen som utvecklats till larver. Fluglarver används terapeutiskt för att de äter död vävnad och rensar upp i såren.
Däremot, säger hon, har personal på äldreboenden i allmänhet inte den kompetens som behövs för att klara av avancerad sårbehandling. På äldreboendet i Landskrona hade de tillgång till läkare fyra timmar varannan vecka. Det är inget ovanligt, men det är alldeles för lite, konstaterar Christina Lindholm.
I journalanteckningarna nämns såren för första gången den 6 maj 2001:
»Missfärgade blåsor på patientens hälar. Helgtjänstgörande sjuksköterska ordinerar behandling med Alsollösning för att dra ut eventuellt var. Dessutom högläge eftersom benen är svullna, samt Lassekuddar som tryckavlastning.«
Ett par dagar senare ser omvårdnadsansvarig sjuksköterska
såren och ändrar ordinationen till Normgel och Solvaline-
kompress. Christina Lindholm bedömer det som korrekt. Liksom läkarens ordination ett par dagar senare av Intrasite-gel, som ska bytas varannan dag, samt fuktspärr (Solvalinekompress) och klingbinda.
Borde satt in antibiotika
Den 25 maj skriver personalen att såren luktar illa och säger att det är tecken på öppna sår.
? Här borde läkaren troligen ha satt in antibiotika, säger Christina Lindholm.
När läkaren gör hembesök den 8 juni upptäcks att såren är nekrotiska varför behandlingen ändras till omläggning med Iodosorb-kompress som ska läggas om två gånger per vecka.
? Är de nekrotiska så är det grad 3?4-sår. Åtgärderna är korrekta, kompressen ska läggas om när den ändrar färg. Man borde ha övervägt kirurgisk revision.
Väntar med omläggning
Den 5 juli antecknar hemvårdspersonalen att de inte anser sig ha kompetens nog att sköta såren, vilket de meddelar sjuksköterskan samtidigt som hon informeras om att såret inte blivit omlagt sedan den 30 juni. Sjuksköterskan väljer att vänta med omläggning till nästa dag då läkaren ska komma på morgonen.
? Sår ska normalt vila så mycket som möjligt. De dagar som såren inte lagts om gör troligen varken till eller från, säger Christina Lindholm.
Dagen därpå hittar hemvårdspersonalen larver i patientens säng. Nattsjuksköterskan tillkallas och när hon sett såren ringer hon medicinjouren på Landskrona lasarett där läkaren uppmanar henne att skicka in kvinnan i ambulans.
Journalanteckningarna är knapphändiga eftersom kommunens datoriserade dokumentationssystem varit ur funktion en månad, men enligt Christina Lindholm framgår det inte att sårvården skulle ha orsakat kroppskada. Hon understryker dock att både nutrition och tryckavlastning är avgörande för om vården av den gamla kvinnan har varit riktig.
»Kompetensen brister«
? Det är bra att kommunens äldrevård diskuteras, men det borde göras mer seriöst. Det är bristerna när det gäller den geriatriska kompetensen man borde fokusera på, inte på en enskild sjuksköterskas tillkortakommanden, är hennes slutsats.
Hon anser att det grundläggande felet är synen på gamla som boende. En gammal människa som inte längre kan klara sig hemma är ofta väldigt sjuk.
? Är det någon som borde åtalas här så är det hela Ädelreformen.