Se drönaren som räddar liv

Hjärtlungräddaren flyger direkt till patienten.

18 augusti 2015

Den belgiske ingenjören Alec Momont har utvecklat en flygande hjärtstartare som far genom luften i form av en ultralätt drönare. Den är designad som en mini-ambulanshelikopter och är inte mycket större än en vanlig modern hjärstartare.

Rör sig snabbt

Drönaren förflyttar sig med en hastighet på upp till 100 kilometer i timmen och kan nå den som behöver hjälp att häva ett hjärtstopp på betydligt kortare tid än vad en vanlig ambulans behöver på sig för att komma fram.

En annan fördel med drönaren, som än så länge inte används i verkligheten, är att den med hjälp av gps kan fjärrstyras till exakt den position där personer befinner sig. Den som ska ge livräddning behöver alltså inte själv ta reda på var det finns en eventuell hjärtlungräddare uppsatt.

Drönaren kan också nå terränger och platser där det är svårt att hitta vanliga hjärtstartare.

Ett frågetecken finns kring hur lätt den kommer att ta sig fram i storstadsmiljöer med många gator, höga hus och massor av störande signaler som kan förvirra gps:en.

Dotter hjälper pappa med hjärtstopp

I en film som Alec Momont lagt upp på Youtube, visar han hur livräddningen kan gå till.

En ung kvinna hittar sin pappa liggandes avsvimmad på golvet i en galleria eller ett större kontor. Hon misstänker att pappan har drabbats av ett hjärtstopp och ringer ett nödnummer. Genast får hon besked om att en ambulans-drönare är på väg.

När drönaren väl har landat lyfter hon upp den precis som om det vore vilken modern hjärtstartare som helst. Den är inte mycket större och är utrustad med en högtalare som ger tydliga instruktioner om hur hon ska använda sig av den.

Bara några minuter efter att hon hittat sin pappa livlös reser han sig sakta upp från golvet igen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida