Se mig, lyssna på mig!

Se mig, lyssna på mig!
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg
4 september 2018

”Din sänka är bra, jag kan inte skriva ut penicillin, vi får avvakta lite.” Min besvikelse var stor. I flera veckor hade jag hostat konstant så att det nu gjorde ont i revbenen, som om någon hade slagit med ett järnrör där. Trots det jag berättade och att det pågått länge lyssnade inte läkaren. Jag gick upprörd därifrån. Senare på eftermiddagen ringde telefonen. Läkaren bad om ursäkt. Jag fick komma tillbaka och det visade sig att jag hade lunginflammation.

Den stunden läkaren såg och lyssnade på mig var allt förlåtet. När jag fick bli delaktig i min egen vård åkte axlarna ner och snart var jag frisk igen (jag fick penicillin).?

Att vårdteamet lyssnar på patienten är viktigt. Inte bara ur ett allmänmänskligt perspektiv, det har även betydelse för tillfrisknandet. Extra viktigt för den som har många olika kontakter med vården. I Kalmar finns ett särskilt team med flera professioner som samarbetar kring äldre som kommer till akuten. Ett vinnande koncept. Vårdtiderna har minskat, patienterna är nöjda och personalen tycker att det är det roligaste de har jobbat med. Vi har mött sjuksköterskan Therese Lundström och teamet (sidan 18). Även vid livets början kan det behövas hjälp av duktigt yrkesfolk som sätter en i fokus. I Sollentuna startade nyligen några barnsjuksköterskor en amningsmottagning. Här bestämmer individen (sidan 44).??

Hur räknar politikerna egentligen? Sjuksköterskorna Louise Dahlman och Mathias Erlandsson på Falu lasarett får inte ihop att landstinget köper operationer för miljoner från andra landsting. För samtidigt finns inga pengar till högre löner för deras yrkeskår. Nu har de kommit med tre krav (sidan 8). Vilken regering vi får kan påverka dina villkor som anställd i vården. Vi har ställt frågor om villkor i vården till riksdagspartierna inför valet (sidan 24). Det är nu du har chansen att påverka hur det går.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida