Seoul skakat av smitta

Seoul skakat av smitta
Redan på flygplatsen togs tempen på alla inresande. Foto: Kicki Engström Höjer

Just som världskongressen för sjuksköterskor, ICN, skulle starta i Sydkorea drabbade luftvägsviruset mers landet. Dödligheten är hög och panik utbröt.

5 augusti 2015

Mers kommer från den arabiska halvön, och har där haft skyhög dödlighet, hela 36 procent av de konstaterat smittade har avlidit. Därför är det inte konstigt att det utbröt panik i den tätbefolkade mångmiljonstaden Seoul när en resenär därifrån förde med sig sjukdomen i maj.?

Han sökte hjälp på flera sjukvårdsinrättningar innan han fick rätt diagnos. Därför spreds smittan snabbt, på bara två veckor smittades över 100 varav nio dog. Sjukdomen ger feber, hosta, lunginflammation och i Sydkorea har också flera fall lett till njursvikt. ??

Alla som träffat de smittade isolerades, skolor och daghem stängdes och människor uppmanades att om möjligt stanna hemma. Samtidigt skulle sjuksköterskor från hela världen samlas i Seoul för den internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN:s, världskongress. Redan på flygplatsen märkte de hur allvarligt landet tar på smittan, köerna ringlade långa när tempen togs på alla inresande. En hälsodeklaration måste lämnas liksom uppgifter om säte i flygplanet, allt för att underlätta smittspårningen.??

Många kongressdeltagare var trots det inte oroade.

?— Först använde vi munskydd eftersom många andra gör det här. Nu har vi slängt det, sa Perpetual Ofori-Ampoto, generalsek­reterare i Ghanas sjuksköterskeförbund.?

Men i slutänden dök 2 500 av de nära 10 000 anmälda inte upp, omkring hälften som avstod var från Sydkorea. ?

Världshälsoorganisationen, WHO, har valt att inte klassa utbrottet som ett globalt hälsohot.

??— Det är inte många länder som hade kunnat spåra smittan lika snabbt som Sydkorea, tack vare deras utvecklade it-samhälle. Det här utbrottet kommer att kunna kontrolleras, sa WHO:s generaldirektör Margaret Chan på en presskonferens i samband med ICN-kongressen.

?I slutet av juli deklarerade Sydkoreas regering att smittan i landet är över.

MERS I SYDKOREA:

  • 186 smittade
  • 36 döda
  • 91 procent av dem som dött hade också andra allvarliga sjukdomar

Det här är mers:

  • Middle east respiratory syndrome är ett coronavirus som upptäcktes 2012 på den arabiska halvön.
  • Totalt har 1 200 smittats.
  • Coronavirus orsakar allt från vanlig förkylning till den allvarliga infektionen sars.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida