Ser mer än med MR

Ser mer än med MR
Kerstin Sunding undersöker Dan Friberg som har en förkalkning i en sena i axeln. Foto: Anna Simonsson

Deltidsforskar. Kerstin Sunding har specialiserat sig på att hitta idrottsskador med hjälp av ultraljud.

30 april 2014

Få personer har sett så många häl­senor som Kerstin Sunding. På hennes brits har otaliga idrottare legat för att få diagnos på varför det smärtar i anklar, knäskålar och axlar.?

— Det går att se väldigt mycket med hjälp av dagens moderna ultraljud. Upplösningen är så hög att man nästan ser ända ner på fibernivå, säger hon.?

Kerstin Sunding arbetar som biomedicinsk analytiker på Capio artro clinic, en ortopedisk mottagning i Stockholm som bland annat utreder idrottsskador. Hennes jobb handlar mestadels om diagnostik av överbelastningsskador i senor och muskler och om att följa upp läkningen efter en operation.?

— En liten skada syns till och med bättre med ultraljud än med MR-kamera. Det är dessutom enklare, snabbare och billigare.

?På kliniken används ultraljud även vid vissa behandlingsmetoder. Vid injektioner kan man pricka mer exakt med hjälp av det. Och vid artroskopisk operation av knäskålssenan används ultraljud för att hitta rätt ställe.?

— Då gäller det verkligen att vara med eftersom det är ett samspel med den kirurg som gör ingreppet, berättar Kerstin Sunding.

E?fter utbildningen i klinisk fysiologi för 30 år sedan har hon hunnit skaffa sig erfarenheter från många olika arbetsplatser. Även om hon började brett och arbetade med flera olika funktionstester blev det ganska snart ultraljudsdiagnostiken som fångade hennes intresse. Nu har Kerstin Sunding varit åtta år på Capio och trivs fortfarande.?

— Jag tycker om att få arbeta lite friare. Man tvingas ta ansvar och blir duktigare genom att arbeta mer självständigt. Det är också en fördel med korta avstånd till doktorerna, vi diskuterar ofta gemensamt kring diagnoser och patienter.

??Parallellt med jobbet har hon de senaste fyra åren forskat på halvtid med målet att doktorera. Studierna handlar om ultraljudsdiagnostik på mottagning och hur ultraljud kan användas som vägledning vid behandling, alltså precis det som hon arbetar med.?

— Det roliga med min forskning är att den får direkt praktisk betydelse genom att vi utvärderar olika behandlingsmetoder och kontrollerar säkerheten i diagnostiken. Metoden att kombinera artroskopisk operation med ultraljud är ett direkt resultat av studierna. ?

Lästips:

?Mer om Kerstin Sundings forskning kan du läsa på www.capioartroclinic.se  

?Artikel hittar du på: http://korta.nu/lgx8l? 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida