hot och våld i vården

Sex dömda enligt nya lagen om blåljussabotage

Sex dömda enligt nya lagen om blåljussabotage
Två av de dömda fick fängelse för blåljussabotage. Arkivbild: Mostphotos.

Tre personer som ställt parkbänkar i vägen för en ambulans och en man som slängt ut fotanglar när han jagades av polis har nu dömts för brottet sabotage mot blåljusverksamhet. Sammanlagt har sex personer dömts sedan lagen trädde i kraft vid årsskiftet.

– Inte så illa för en ny lagstiftning, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Nyhetsbyrån Siren.

Från januari till och med juni väckte Åklagarmyndigheten åtal mot 15 personer. Tingsrätterna har nu förkunnat dom mot åtta personer – alla män, de flesta i 20-årsåldern. Domstolarna har sammanlagt dömt sex personer och frikänt två.

Skyddstillsyn och fängelse

För blåljussabotage av normalgraden kan en person dömas till upp till två år i fängelse. Det mildaste straffet i de avklarade målen är skyddstillsyn. Två personer har dömts till tio månader respektive ett år och åtta månader i fängelse – dock dömdes den sistnämnda även för misshandel och våldsamt motstånd.

För grovt sabotage mot blåljusverksamhet sträcker sig straffskalan upp till livstids fängelse, exempelvis om räddningstjänsten skulle förhindras att nå fram i tid för att rädda en persons liv.

Läs också: Regeringen föreslår hårda straff vid blåljussabotage

– Nu vet folk som över huvud taget överväger att begå den här typen av brott att man riskerar en rejäl påföljd, säger justitieministern.

Avgörande hur hårt domstolarna dömer

Statistik från Åklagarmyndigheten visar att åklagare lade ner förundersökningar gällande 19 av sammanlagt 42 brottsmisstankar – nästan hälften. Andelen påverkas dock av att två stora ärenden med fyra brottsmisstänkta vardera lades ned.

– Som helhet ser det ganska bra ut ändå, det är ändå 15 åtal på ett halvår. Ibland kan det räcka med en dom. Jag tror inte det är mängden utan hur hårt domstolarna dömer som avgör, säger Morgan Johansson.

 

De dömda

En man bosatt i Dalarna, född 1985, åtalades för att ha kastat ut fotanglar när han följdes av en polisbil. Han erkände gärningen och dömdes i Uppsala tingsrätt.

En man bosatt i Stockholms län, född 1997, åtalades för att ha kastat sten mot en poliskamera, vilket Nyhetsbyrån Siren tidigare har skrivit om. Han dömdes i Attunda tingsrätt.

Tre män bosatta i Gävle, födda 2000 till 2001, åtalades för att ha ställt ut "parkbänkar/bänkbord" och blockerat en ambulans färdväg. En av dem hade filmat gärningen. De dömdes i Gävle tingsrätt.

En man bosatt i Stockholm, född 2000, dömdes för försök till blåljussabotage i Nacka tingsrätt. Enligt domen kastade han sten mot två poliser eftersom han "ville demonstrera sitt missnöje" över att ha avvisats från platsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida