Sexiga sjuksköterskor och klantiga konstaplar…
»Jag älskar sjukhus«, säger Eva Fernvall, ordförande i Vårdförbundet och vice ordförande i TCO, i boken Skurkar & superhjältar — en liten lättsam genomgång av hur några av TCOs yrkesgrupper skildras i populärlitteraturen.
Bland sjuksköterskorna hittar vi arketypen »Sister Ratched« som till sist krossar den uppstudsige Jack Nicholson i filmen Gökboet. Den maktfullkomliga sjuksköterskan som knappast drivs av en önskan att hjälpa eller vårda.
Eller sjuksköterskan som hon skildras i sjukhussåpan; hon som antingen intrigerar i korridoren eller hånglar i linneskåpet. Mer sexig än maktfullkomlig. Eva Fernvall får i boken frågan om det är ett problem att sjuksköterskor framställs på det sättet:
– Med sexighet följer ju ofta en offerframtoning, att vara en underordnad grupp. Det kan påverka yrkets organisation, som att sjuksköterskan alltid skulle behöva en läkare för att kunna fatta beslut, svarar hon.
Eva Fernvall saknar skildringar av sjuksköterskan som en kunnig yrkesperson som fattar egna beslut och ofta ger läkaren den kunskap han behöver för att kunna sköta sitt jobb. Mera av Cherry Ames-typen, den med skinn på näsan, skulle hon vilja se.
»TCO-aren är ofta samhällets företrädare, och sådana är det alltid extra roligt att driva med«, är en slutsats som dras i boken apropå populärkulturens snabbt tillyxade schablonbilder av sexiga sjuksköterskor, klantiga konstaplar och mästrande magistrar.
Skurkar och superhjältar, artikelnummer 01013, kan beställas från Bilda förlag på telefon: o8-782 92 64, eller via e-post: tco.material@bildaforlag.se