Sfinkterrupturer ökar hos födande kvinnor
Allt fler kvinnor drabbas av att ändtarmsmuskeln skadas vid förlossningen.
Men risken för sfinkterruptur minskar om barnmorskan har god överblick över perineum och med sina händer har full kontroll över barnets framfödande.
När det aktiva krystningsskedet är förlängt (mer än 30 minuter), när perineum är svullen, om barnmorskan inte kan överblicka perineum och om perinealskydd inte används ökar risken för sfinkterruptur. Det visade en studie gjord i Göteborg som barnmorskan Ellen Samuelsson redogjorde för på läkarstämman.
– Trenden att förlösa naturligt som kom i slutet på 1980-talet ledde till en förändrad handläggning av förlossningar. Barnmorskans hantverk ifrågasattes, säger Ellen Samuelsson som är doktorand vid Göteborgs universitet.
Av de kvinnor som drabbas av sfinkterruptur får ungefär 40 procent besvär med anal inkontinens. Kvinnan får svårt att hålla gaser och i värsta fall också avföring, med stort lidande som följd. Vid läkarstämman diskuterades åtgärder för att förebygga och behandla anal inkontinens hos kvinnor. Risken är stor att samma sak händer vid nästa förlossning.
En jämförande studie mellan förlossningar i Åbo och Malmö visade att antalet sfinkterrupturer i Åbo där manuellt perinealskydd användes rutinmässigt var betydligt lägre än i Malmö där perinealskydd inte var rutin.
– De grundläggande handgreppen för perinealskydd är en baskunskap som alla barnmorskor måste ha. Det bör undersökas vad de får med sig om det från sin utbildning, säger Ellen Samuelsson.