Sigge: Fuskarnas fasa

Biomedicinska analytikern Sigvard Söderström sätter skräck i fuskarna. Gång efter gång dyker han upp i samband med tävlingar och träning för att dopningstesta skidåkare, simmare och friidrottare.

Stämningen är hög utefter det en kilometer långa skidspåret runt slottet mitt inne i Stockholm. Publiken – kanske 20 000 med två kungar i spetsen: Sveriges Carl xvi Gustaf och den tidigare elitskidåkaren Gunde Svahn – jublar för varje svensk framgång i den snart klassiska tävlingen Slottssprinten.

Bara ett hundratal meter därifrån, högst upp i ett annex till slottet, står samtidigt den biomedicinska analytikern Sigvard Söderström och förbereder sitt arbete. Två instrument görs
i ordning och testmateriel tas fram.

Någon timme senare kommer ett antal skidåkare, bland annat de fyra finalisterna i både herr- och damklassen, rusande in genom dörren och uppför trappan för att lämna blodprov som stoppas in i en plastask. Prover som Sigvard Söderström sedan tar ut och analyserar i sina två instrument.

För Sigvard Söderström, Sigge kallad, är en av flera biomedicinska analytiker som åker runt i Europa och både tar och analyserar dopningsprover i samband med idrottsmännens träningar och tävlingar.

Det hela började 2001. Sigge, med över 20 års erfarenhet som biomedicinsk analytiker, författare till böcker om hematologi och sedan 1999 anställd på ibl (Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap) fick en dag ett annorlunda telefonsamtal. Det var chefen för företaget idtm, Staffan Sahlström, som ville ha hjälp med att bygga upp ett mobilt laboratorium som skulle kunna flyttas mellan olika idrottsarenor.

– Jag visste inte om det från början, men meningen var att det sedan skulle användas under världsmästerskapet i friidrott i Edmonton. Inte heller var jag medveten om att jag skulle få frågan om jag ville åka med dit och ta prover och göra analyser, berättar Sigge.

Så blev det. Han sa ja och Edmonton 2001 blev hans debut i branschen. Sedan har det fortsatt med bland annat europamästerskap i simning i Tyskland, världsmästerskap i terränglöpning i Bryssel, Vasaloppet, en rad internationella skidtävlingar samt många tester på träningsläger och under individuell träning.

Sigge visar upp de två instrumenten och förklarar deras användning. Om Sigges analys pekar på misstankar om dopning informerar han kollegan i rummet intill som tagit urinprover (tas alltid i samband med blodprovet). Sedan skickas det utpekade urinprovet för analys till något av de cirka femton ackrediterade laboratorier som finns i världen. Ett av dem är Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge utanför Stockholm. Det är urinanalysen som sedan avgör om någon är dopad eller inte.

Säkerhetskontrollen är minutiös. Ingen utomstående får vara med när proven tas och provrummet (som kan vara allt ifrån ett mycket bra hotellrum till en skrubb eller en container) är stängt för andra än för dem som testar och testas. Sigge vet inte vilken av idrottsmännen som lämnat det prov som han analyserar – han har bara ett nummer.

– Säkerheten verkar bra. Jag känner mig trygg, säger Umeåskidåkaren Anders Högberg som vi träffar i samband med Slottssprinten.

Just den här dagen gick det inget vidare, han blev 22:a. Hellre minns han femteplatsen vid världsmästerskapet i finska Lahti 2001.

Anders Högberg betonar hur viktiga Sigges dopningstester är.

– Vi är många som lägger ner otroligt mycket träning på att nå framgångar och då är det orättvist om någon lyckas bättre genom fusk.

Han har bara i år testats fem gånger och tycker att det är bra med många tester. De kan inte bli för många, anser han.

Sigge säger att Anders Högberg inte är ensam om att se positivt på testningen, samtidigt som han tar fram ett rör med kontrollblod för att med hjälp av det se att instrumenten är rätt inställda. Han har aldrig varit med om att någon vägrat testa sig, men visst har det varit krångel ibland, säger han och berättar om en medeldistansare för något år sedan.

– Han gjorde allt för att fördröja provet. Som jag fattar det gjorde han det för att visa att det var han som bestämde och ingen annan. Till sist fick jag säga till att han hade tio minuter på sig att komma, annars skulle jag rapportera honom.

Och då kom han. Om någon vägrar att låta sig testas innebär det enligt reglerna samma sak som ett positiv test och risk för upp till två års avstängning.

Dopningstesterna i samband med en tävling är oftast okomplicerade – även om Sigge kan berätta om när det mobila laboratoriet kom för sent till europamästerskapen i simning i Tyskland förra året och han fick låna utrustning från alkotestprover av polisen för att testa tyska simmare som just satt ett nytt världsrekord.

Värre kan det bli när idrottsmän ska testas under träning. Visserligen är idrottsmännen skyldiga att hela tiden tala om var de är och hur de kan nås på telefon. Ändå kan det bli snudd på jakt: att åka från det ena stället efter det andra under ett par dagar för att få tag på den eller de som ska testas. Och, inte förvånande, händer det ibland att någon trasslar litet extra i vetskapen om att testet kommer att bli positivt och att det kan leda till avstängning i kanske två år.

Det har hänt att Sigges analyser lett till avstängningar. Bland annat fick han åka till Österrike 2002. Det besöket ledde till ett par avstängningar av skidåkare som hade deltagit i olympiaden en kort tid innan.

Men något liknande hände inte i Stockholm. Ingen av de tolv som testades (sex herrar och sex damer) lämnade något positivt prov. Sigge kan lugnt packa ihop instrument och annan utrustning för nästa tävling, i Umeå bara några dagar senare.

 

3 ANALYSER:
Sigvard Söderström gör tre analyser i sina två instrument:
I den ena Hb och hematokrit.
I den andra retikulocyter (som är unga röda blodkroppar).
Det han försöker spåra är EPO (erytropoetin), ett hormon som utsöndras från njurarna och som ökar prestationen genom högre syreupptagningsförmåga.
Förhöjda värden i analyserna kan vara tecken på intag av otillåtna ämnen.

 

WEBBTIPS:
Fakta om bland annat dopningsregler och villka medel som är förbjudna finns på Riksidrottsförbundets hemsida www.rf.se

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida