Sineva Ribeiro föreslås som ny ordförande i Vårdförbundet

Sineva Ribeiro föreslås som ny ordförande i Vårdförbundet
En enig valberedning har föreslagit Sineva Ribeiro som ordförande. Pia Arndorff och Anna Andersson föreslås bli vice ordförande. Foto: Cecilia Larsson

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet Västra Götaland, föreslås bli ny ordförande när Anna-Karin Eklund avgår vid kongressen i maj. Som vice ordförande föreslås Pia Arndorff, Skåne och Anna Andersson, Stockholm.

11 mars 2011

Valberedningens sammankallande, Annelie Ekengren Eliasson, säger att utgångspunkten har varit att få ihop ett team som kan fungera väl tillsammans.

– Vi vet att det finns starka önskemål om att det ska ske förändringar, att det ska hända något. Vi tror att det här är ett team med mycket god kommunikativ förmåga både inåt och utåt och att de dessutom kommer att kunna engagera och entusiasmera medlemmarna, säger Annelie Ekengren Eliasson.

Färgstark och utåtriktad

Sineva Ribeiro beskrivs ofta som en färgstark och utåtriktad ledare och många har framhållit att det är just vad Vårdförbundet behöver. Önskemålen verkar vara starka om att Vårdförbundet ska ledas av en person som syns och hörs utåt, inte minst i medierna.

”Jag tycker det är viktigt att våga tala klarspråk och våga utmana invanda föreställningar både internt och utåt”, har Sineva Ribeiro beskrivit sig själv.

Vårdförbundets framtidsfrågor

När det gäller Vårdförbundets viktigaste framtidsfrågor lyfter Sineva Ribeiro fram jämställda löner och arbetstider. Att fortsätta utveckla yrkena vill hon också lägga mycket kraft på. Men all verksamhet förutsätter att den fackliga anslutningen är hög och här finns det saker att göra, anser hon.

– Vi måste klara av att fånga in de nya unga i den fackliga verksamheten, men också behålla dem som faktiskt har valt oss. Vi behöver bli bättre på att beskriva vad vi kan göra tillsammans och visa på kraften i att tillhöra en organisation som har en så stark yrkeskunskap, sa hon inför nomineringarna till Vårdfokus.

Rötter i två kulturer

Sineva Ribeiro är 42 år och född på västkusten, i Strömstad. Hon är gift och har två barn i övre tonåren.

Hennes föräldrar kom till Sverige från Portugal i början av 1960-talet och uppväxten med två kulturer har präglat henne mycket, anser hon själv.

Sineva Ribeiro är legitimerad sjuksköterska med specialistutbildning inom kirurgisk omvårdnad.

Utöver det har hon också gått en ledarskapsutbildning på universitetsnivå, något som hon tycker att hon har haft stor nytta av i sitt arbete inom Vårdförbundet.

Både Sineva Ribeiro och Anna Andersson är ledamöter i den nuvarande styrelsen. Pia Arndorff, som var en av de nominerade till ordförandeposten, blir ny i styrelsen. Allt under förutsättning att kongressombuden följer varlberedningens förslag på kongressen den 5 maj.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida