Knip för livet

Knip för livet
Att lära sig knipträning - och sedan fortsätta med den hela livet - ger många hälsofördelar, lovar författaren och yogaläraren Karin Björkegren Jones i sin nya bok. Foto: Anneli Hildonen

Yogan lärde Karin Björkegren Jones att knipa med bäckenbotten. Eller snarare lyfta. Efter en svår sjukdomstid fick hon själv ta ett omtag med knipandet.

9 oktober 2018

Varför behöver kvinnor knipa med underlivet?
—För att motverka inkontinens, och för de goda bieffekterna. Att koppla på bäckenbotten motverkar foglossning, framfall och hemorrojder. Att knipa ger också plattare mage, mindre ont i ryggen, stoltare hållning, en kraftfullare röst, tajtare slida, intensivare orgasmer och roligare sexliv. Det finns tjejer som kan knipa sig till orgasm.

Vet inte kvinnor det här redan?
— Både ja och nej. De flesta kvinnor som fött barn vet, men många vet inte hur de ska koppla på bäckenbotten. Kvinnor kopplar ofta på andra muskelgrupper i stället. De flesta vet nog inte att knipträning ska innehålla övningar som bygger styrka, uthållighet och snabbhet i bäckenbotten.

Hur kom du i gång med knipandet?
— När jag fött min dotter för 27 år sedan fick jag en folder där det stod ”knip”. Jag förstod inte vad de menade. När jag började med yoga förstod jag att knipet egentligen är ett lyft. I yogan kallas det att lyfta mula bandha, rotlåset — huden mellan anus och könsorganet.

— När jag fick en cancerdiagnos och påbörjade den tuffa cytostatikabehandlingen chockades jag in i klimakteriet. Jag fick då svårt att hålla mig när jag nös eller fick skrattanfall.

Hänger kvinnokraft, och stolthet över sitt kön ihop med knipande?
— Ja, absolut. Du jympar ditt underliv och ägnar din snippa uppmärksamhet. Med en påkopplad bäckenbotten sträcker du på dig, tar ett helt rum med din stolta hållning och talar med stöd från bäckenbotten. Att lära sig att koppla på bäckenbotten borde tillhöra allmänbildningen för kvinnor.

Om boken:

Knip — för bättre sexliv, stoltare hållning och starkare kropp
Karin Björkegren Jones
Semic 2018

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida