Coronaviruset

Sjukhus och boenden stänger dörren för besök

Sjukhus och boenden stänger dörren för besök
En rad sjukhus och äldreboenden inför besökförbud för att skydda infektionskänsliga personer mot smitta av covid-19. Bild: Mostphotos

Ett flertal regioner har infört besöksförbud på sjukhus. Likaså stänger ett antal stora vårdföretag för äldreboenden dörrarna för att hindra smittspridning, liksom en del kommuner.

Företagen Attendo och Vardaga driver cirka 200 vårdboenden runt om hela Sverige. På Attendo infördes besöksstopp i går. På frågan vad boende och anhöriga tycker om åtgärden svarar presschefen Makan Afshinnejad på Attendo tidningen Mitt i:

–  Jag förstår att det är ett jobbigt beslut, och att anhöriga tycker att det är jobbigt men det är en nödvändig åtgärd för att rädda liv. Vår bild är att folk har förståelse för detta.

I bland annat Blekinge och i Uddevalla har kommunerna också infört besöksförbud på särskilda boenden, rapporterar TT och SVT.

Sjukhus stoppar besök

I Värmland har regionen gått upp i stabsläge och besöksstopp införts på de tre sjukhusen i Arvika, Torsby och Karlstad och på närvårdsavdelningar i Kristinehamn och Säffle, enligt Kristinehamnsposten. I Region Uppsala län har besöksförbud införts på alla vårdavdelningar på länets sjukhus i Uppsala, Enköping och närvårdsavdelningar.

I Dalarna råder också besöksförbud på länets sjukhus. Undantag kan efter kontakt med avdelningarna göras för närstående till kritiskt sjuka patienter om besökarna inte har luftvägssymtom, enligt pressmeddelandet från Region Dalarna.

– Har man närstående eller familjemedlemmar som är inlagda för vård innebär det här att man inte kan besöka dem i nuläget, detta av hänsyn både till våra patienter och våra medarbetare. Vi måste skydda våra patienter och vidta alla åtgärder vi kan för att förhindra att vi får in smittan i vår verksamhet, säger Lotta Olmarker Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Dalarna.

Sent i går, onsdags, beslutade regeringen om ett förbud mot sammankomster med fler än 500 personer. Det skedde på begäran av Folkhälsomyndigheten. Förordningen gäller från och med i dag, torsdag.

Karensdag slopas

Tidigare i går fattade regeringen beslutet att slopa den första karensdagen vid sjukskrivning. Det gäller från och med i går och en och en halv månad framåt till att börja med. Regeringen bidrar med en extra miljard till sjukvården för att den bland annat ska klara ökade kostnader för sjukvårdsmateriel, 1177 och smittspårning. Pengar avsätts också för smittbärarpenning till dem som isoleras på grund av smittrisk.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, begär i dag att regeringen tar bort kravet på läkarintyg vid sjukskrivning under samma period som karensavdraget upphävts. Detta för att avlasta vården och minska smittspridningen.

I går kväll slog Världshälsoorganisationen, WHO, fast att utbrottet av coronaviruset är en pandemi.

Första dödsfallet i Sverige

En av de patienter som vårdats på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska i Huddinge avled under onsdagen. Enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm rör det sig som en äldre patient som haft både covid-19 samt underliggande sjukdom.

Ytterligare en patient inom regionen är fortfarande i behov av intensivvård.

I går, onsdags, kl 16 uppgavs antalet bekräftade fall av coronasmittade i Sverige vara 461. Majoriteten är smittade utomlands. Källa Folkhälsomyndigheten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida