varning för stölder

Sjukhus tvingas låsa in handsprit och skyddsutrustning

Sjukhus tvingas låsa in handsprit och skyddsutrustning
Munskydd har stulits från till exempel Region Kalmar och universitetssjukhuset i Linköping. Arkivbild: Getty images.

Från hela landet kommer nu rapporter om att handsprit och munskydd stjäls från vården. Sjukhus uppmanar sina anställda att hålla ögonen öppna och förvara skyddsutrustning i låsta förråd.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har flera avdelningar upptäckt att det förekommer stöld av handsprit. Nu uppmanas avdelningarna till ökad vaksamhet kring handsprit och skyddsutrustning, skriver Dagens Nyheter.

? Vi vet inte om det är stölder utifrån eller internt. Det är förfärligt i dessa tider, för nu behöver vi kraftsamla ihop och sjukvården behöver ha den här materielen, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetschef på sjukhuset, till DN.

Tidigare i veckan skickade verksamhetschefen Klas Ekström ut ett brev till de anställda på Akademiska barnsjukhuset där han skrev:

”Tråkigt nog finns det ett stort svinn av handsprit och skyddsutrustning på sjukhuset, vilket kan skapa en bristsituation som utsätter medarbetare för risker att smittas på jobbet. Om ni ser misstänkta aktiviteter så måste ni rapportera dessa till närmaste chef. Stölder kommer att polisanmälas.”

Tog handsprit från akuten

I förra veckan fick akuten på Örnsköldsviks sjukhus en leverans med ett större antal flaskor handsprit. Ett par dagar senare upptäcktes att de var försvunna.

– Det som skedde är hemskt. Jag funderar på hur tjuven eller tjuvarna tänker, säger Liza Håkansson, chef på akutavdelningen på Örnsköldsviks sjukhus till allehanda.se.

Även på sjukhusen i Växjö och Ljungby har man börjat låsa in handspriten sedan stölder upptäckts. På Södertälje sjukhus stals munskydd och omkring 100 flaskor handsprit för ett par veckor sedan. Händelsen har polisanmälts och skyddsutrustning hålls numera inlåst, liksom även större lager med handsprit.

Stöld av munskydd

Region Kalmar har polisanmält en tidigare anställd för misstänkt stöld av munskydd som sedan lagts ut till försäljning på internet, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Minsta beställning som kunde ske var på 1 000 munskydd och bakom försäljningen stod en person som på eget initiativ avslutat sin anställning inom regionen för en månad sedan.

Nu förvaras all skyddsutrustning i låsta förråd och lämnas bara till utsedda kontaktpersoner, uppger Region Kalmar.

Även från Linköpings universitetssjukhus har det rapporterats att kartonger med munskydd har stulits från Thorax-kärlkliniken. De stulna munskydden fanns i ett förråd inne på operationsavdelningen som är låst och kräver nyckelkort för att ta sig in till, enligt corren.se.

Kommuner ransonerar handsprit

Kommunerna har också haft problem med stölder av handsprit och Malmö stad har lagt om sina rutiner och infört ett centrallager med handsprit som fördelas ut till de verksamheter som behöver det bäst. Äldreomsorg och hemtjänst är prioriterade.

– Handsprit är tyvärr hårdvaluta nu, säger Pia Nilsson, enhetschef för strategiska utvecklingsavdelningen i Malmö, till SVT Skåne.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida