Covid-19

Sjuksköterska död efter att ha smittats av corona

En sjuksköterska i Stockholm har avlidit efter att hon blivit smittad av coronaviruset. Den exakta dödsorsaken är inte fastställd. ”Det är fruktansvärt att en sjuksköterska vars yrke är att vårda och hjälpa de här patienterna själv drabbas” säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Enligt vad Vårdfokus erfar var sjuksköterskan i 40-årsåldern och arbetade med covidpatienter. Hon insjuknade själv i förra veckan och hade kort dessförinnan tillsammans med kolleger testats för coronaviruset. Sjukhuset där hon arbetade bekräftar att hon var covid-positiv.

Avled i hemmet

”Vi sörjer en uppskattad och skicklig kollega och våra tankar går till sjuksköterskans anhöriga. Sjuksköterskan var sjukskriven för sina covid 19-symptom och avled i hemmet. Den exakta dödsorsaken är inte känd och av hänsyn till den personliga integriteten kommer sjukhuset inte att lämna några ytterligare kommentarer” skriver verksamhetschefen på sjukhuset.

”Det är tungt”

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att det är med stor sorg hon tar emot beskedet om dödsfallet.

– Det är tungt och skapar oro i leden tror jag. Det är fruktansvärt att en sjuksköterska vars yrke är att vårda och hjälpa de här patienterna själv drabbas. Vi förstår att vi kommer höra ifrån medlemmar som blir oroliga när något sådant här händer och vi fortsätter att ge rådgivning om rutiner och arbetsmiljöfrågor som är tuffa i den här situationen, säger hon. 

Hur ska Vårdförbundet agera i det här fallet?

– Vi vet inte mer om vad som har hänt än. Den här arbetsplatsen behöver stöd och dialogmöten, möjligheter till reflektion, allt som vi har lyft i flera veckor. Det kan behövas stöd på arbetsplatsen och när vi vet mer så kommer vi självklart att agera.

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida