Sjuksköterska knivskars till döds i Jönköping

En 53-årig manlig sjuksköterska på den rättspsykiatriska avdelningen vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping avled i eftermiddags sedan han hade knivskurits av en patient.

Patienten högg ner sjuksköterskan i samband med att han återvände till sjukhuset efter en permission.

Händelsen inträffade i den säkerhetssluss som förbinder yttervärlden med avdelningen och som är till för att bland annat kunna avväpna patienter som bär med sig tillhyggen, knivar och andra vapen. Exempelvis finns det en metalldetektor i form av en båge i slussen, vilket inte var till någon hjälp den här gången.

Rusade igenom metalldetektorn

Enligt reglementet ska två vårdare ha tagit emot patienten. Men så fort de hade öppnat ytterdörren rusade patienten rätt igenom metallbågen och högg sjuksköterskan i magen. Han hade inte en chans att värja sig och föll ner vid dörren in till avdelningen.

– Slussen ska vara säker, men vi måste ju diskutera hur man kan rusa rätt igenom bågen. Man kanske inte ska öppna den innersta dörren förrän patienten har gått igenom bågen, säger sjukhusets säkerhetschef Ulf Österberg.   

Följt säkerhetsrutinerna

– Vad vi kan finna nu så har personalen följt de säkerhutsrutiner som finns. Men vi kommer att gå igenom säjkerhetsrutinerna igen för att se om det finns någonting som måste förbättras.

Ulf Österberg kan inte påminna sig att någon liknande händelse tidigare har inträffat på länssjukhuset Ryhov

Sjuksköterskan, som hade arbetat på sjukhuset i ett 30-tal år, dog på operationsbordet vid halv tre-tiden på torsdagseftermiddagen.

Gärningsmannen greps strax efter händelsen av polis och fördes till polishuset i Jönköping för förhör.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida