rättsligt

Sjuksköterska misstänks ha våldtagit patient

Sjuksköterska misstänks ha våldtagit patient

En sjuksköterska har häktats misstänkt för tre fall av våldtäkt, varav det senaste ska ha skett på Gävle sjukhus. Tidigare i år utreddes mannen av sin arbetsgivare för liknande misstankar.

På fredagen häktades en manlig sjuksköterska vid Gävle sjukhus misstänkt för tre våldtäkter, rapporterar Gefle Dagblad. Den senaste våldtäkten ska skett på sjukhuset i söndags, offret uppges vara en patient. Mannen togs ur tjänst tidigt på måndagen och anhölls senare samma dag av åklagare.

Uppgifterna om de två andra misstänkta våldtäkterna är mer diffusa. Men redan i mars stängde Region Gävleborg av mannen samt genomförde en internutredning efter våldtäktsmisstankar.

– Enheten gjorde en polisanmälan som blev nedlagd. Därmed är man friad, säger Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, till Gefle Dagblad.

I ett pressmeddelande skriver Region Gävleborg att de ser allvarligt på brottsanklagelserna och har vidtagit åtgärder enligt rutin:

— Medarbetaren är nu avstängd under polisutredningen och vi har tagit hand om personalen och patienten samt beaktar händelsen i den fortsatta vården. Om medarbetaren blir dömd kommer vi att vidta ytterligare arbetsrättsliga åtgärder, säger Susanna Björklund i pressmeddelandet.

Enligt häktningsframställan, som Vårdfokus har tagit del av, har mannen häktats på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Via sin advokat nekar mannen till samtliga anklagelser, uppger Dagens Medicin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida