Sjuksköterskan som vägrade skriva avtal

6 september 1999

Sjuksköterskan som vägrade skriva avtal»Det kändes lite kluvet att gå med. Men jag fick inte samma lönelyft som de andra.« Sjuksköterskan Torgny Gustafsson intervjuas i Gotlands Allehanda i november 1995. Det han gått med i är Vårdförbundets avdelning på Gotland. Igen. Han har varit medlem förr men straffade ut sig vid strejken 1986.
Det Torgny Gustafsson annars är mest känd för är konflikten mellan honom, som vandrarhemsvärd på Gotland, och Hotell och Restauranganställdas förbund HRF. Konflikten började 1987, när fackföreningen fått klart för sig att den hade en medlem på vandrarhemmet, och slutade 1998 med att Europadomstolen (för andra gången) förklarade att Torgny Gustafsson inte blivit utsatt för någon kränkning av sina mänskliga rättigheter när HRF försökte tvinga honom att skriva på avtalet.
    
Den här boken handlar om konflikten. Författaren Kerstin Ekberg är chefredaktör för Hotellrevyn, som är HRFs tidning. Det är en beskrivning på flera plan. Om den fackliga konflikten och hur HRF misslyckas både med att få en effektiv blockad mot Torgny Gustafsson och med att övertyga dem som arbetar hos honom att konflikten är berättigad. Om hur konflikten blir ett slagträ i händerna på dem som vill förändra svensk arbetsrätt i fackföreningsfientlig riktning. Om den borgerliga regeringens strävanden efter att Sverige skulle fällas av Europadomstolen. Om Gustafssons ombud, som sköter en stor del av processen via fax från sin arbetsplats Lunds universitet, fast han gör det som privatperson. Om Gustafssons förment ekonomiska förluster. Och, inte minst, om de vandringssägner som omgärdar hela affären. Och, som en liten knorr: När det gäller honom själv som anställd tycker Torgny Gustafsson att det är bra med kollektivavtal och fackföreningar. Även om han är missnöjd också med Vårdförbundet: »Kollektivavtalet var bra som det var utformat förr. Nu ska vi, anställda, förhandla själva för våra löner«, säger Torgny Gustafsson i en intervju i boken.

Författare Kerstin Ekberg 
Titel Striden i Stenkyrka – en facklig prövning,
299 sidor 
Förlag Hjalmarsson & Högberg 1999
Cirkapris 207 kronor 
ISBN 91-8908-034-3

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida