Sjuksköterskan Tobias blir inlåst ett dygn utan vatten

Sjuksköterskan Tobias blir inlåst ett dygn utan vatten

Men på Twitter kan folk avgöra om han ska få i sig vätska eller inte.

– Vi vill testa i hur hög grad andras engagemang kan påverka tillgången på vatten eller inte. I Afrika har många i dag inte tillgång till rent vatten för att vi i väst inte engagerar oss tillräckligt.

Det säger Tobias Remes som arbetar som sjuksköterska på ortopedkliniken i Umeå, men som på sin fritid är djupt engagerad i frågor som rör tillgången på vatten i fattiga länder.

Låses in på Norrlandsoperan

Klockan 12 på eftermiddagen den 24 mars, två dagar efter Världsvattendagen på söndag, låses han in i ett rum på Norrlandsoperan. Under de 24 timmar han ska vistas där får han inte äta någonting. Däremot kan twittrare avgöra om han ska få vatten eller inte.

 • Ett inlägg på hashtagen GE#nowater24 gör att Tobias får i sig en centiliter vatten.
 • Med hashtagen TA#nowater24 tas en centiliter ifrån honom.

Varje heltimme mäts vattentillgången upp och serveras till Tobias.

Lättast sättet att delta är att gå in på projektets hemsida där man direkt kan klicka på hashtagarna. På sidan går det även att donera pengar till projektet, vars mål är att samla in 100 000 kronor.

  Utför fysiska aktiviteter

  – Det kommer att bli en tuff utmaning. Speciellt som jag ska genomföra en rad fysiska aktiviteteter under tiden för att folk via en webbsändning ska kunna få en känsla av vad dålig tillgång till vatten betyder för människor.

  Som exempel ska han bära på en tom vattendunk samtidigt som han på ett rullband går de åtta kilometer som kvinnor i Afrika i snitt tvingas gå för att få tag på rent vatten. Sedan ska han gå lika långt tillbaka med tunnan fylld med vatten.

  Engagemanget föddes i Afghanistan

  Tobias engagemang för bristen på vatten i fattiga länder väcktes 2007 när han under ledning av International security assistance force, Isaf, deltog i en eskortgrupp för att skydda hjälparbetare i Afghanistan. Under sin tid där såg han vilka enorma problem bristen på vatten innebar för lokalbefolkningen.

  Två år senare åkte han till Tanzania och arbetade som volontär på ett barnhem där han på nära håll såg liknande problem med vattenförsörjningen. Även under sin utbildning till sjuksköterska gjorde han en del av sin praktik i Tanzania.

  Foto: Ellen BergströmUnder hejjarop, fniss och applåder tömdes flaskan snabbt när Tobias Remes och de andra volontärerna lät eleverna på mellanstadieskolan i Juhodi i Tanzania smaka på det rena vattnet. Foto: Ellen Bergström

  Det vatten som finns är ofta förorenat, vilket har en stor negativ inverkan på samhället. Speciellt för kvinnorna och barnen. Kvinnorna får ägna stora delar av dagen åt att gå långa sträckor för att få tag på vatten och ofta kan barnen inte vara i skolan eftersom även de många gånger måste hjälpa till med vattenförsörjningen. Eller så blir barnen sjuka av det orena vattnet. Även det bidrar till att de missar mycket av skolarbetet

  Grundat insamlingsstiftelse

  Tobias Remes har själv grundat en insamlingsstiftelsen Tri for charity för att förbättra vattenförsörjningen för människor i utsatta områden. Att stiftelsens namn inleds med just ordet tri beror på att Tobias själv är aktiv inom triathlon, en uthållighetsidrott som består av tre grenar: simning, cykling och löpning.

  Halv miljon barn dör innan de fyllt en månad

  Inför Världsvattendagen på söndag släpper organisationen Water Aid en ny rapport som visar att nästan en halv miljon barn årligen dör innan de har hunnit fylla en månad eftersom de föds i miljöer där det saknar rent vatten och där bristerna på hygien är stora.

  Arkivbild: Wateraid/Eliza DeaconSjuksköterskan Esther Mongi undersöker 19-åriga Rose Vincent som är höggravid med sitt första barn, på Mlali Health Centre i byn Mlali, Tanzania. Foto: Water Aid/Eliza Deacon.

  Nästan en halv miljon nyfödda barn dör varje år i blodförgiftning, stelkramp eller andra infektioner på grund av dåliga hygienförhållanden.

  Många sjukhus saknar rent vatten

  Samtidigt har Världshälsoorganisationen, WHO, gjort en ny undersökning i 54 länder som visar att 38 procent av sjukhusen och vårdmottagningarna saknar rent vatten, 19 procent har inga toaletter och på en tredjedel av dem kan varken personalen eller patienterna tvätta händerna med tvål.

  Enligt WHO saknar nästan hälften av alla sjukhusen och vårdmottagningarna i Afrika tillgång till rent vatten.

  Fakta Water Aid

  • Water Aid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet.
  • Sedan 1981 har organisationen gett över 21 miljoner människor rent vatten.
  • Sedan 2004 har över 18 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet.
  Hämtar fler artiklar
  Till Vårdfokus startsida