Sjuksköterskan var en bluff
I ett par års tid arbetade en kvinna som undersköterska och sjuksköterska på Universitetssjukhuset i Umeå utan varken undersköterske- eller sjuksköterskeutbildning. Att hon blev avslöjad var en slump.
En dag läste en vårdcentralschef i Norrbotten en artikel i en tidning om en kvinna som kallade sig sjuksköterska. Vårdcentralschefen reagerade direkt på namnet och kontaktade Vårdförbundet. Hon sa att det kunde vara en person som sökt anställning som undersköterska hos henne, men som inte fått någon tjänst eftersom hon inte kunnat visa att hon hade utbildning som undersköterska.
Lena Sjölin, Vårdförbundets ordförande i Västerbotten, tog kontakt med arbetsgivaren och uppgifterna stämde. Kontrollen visade att kvinnan för tre år sedan anställts som undersköterska och nu på en sjukskötersketjänst hade fått ansvar för svårt sjuka patienter.
– Hon hade ett vikariat som ensamarbetande på natten, trots att hon inte var sjuksköterskeutbildad, berättar Lena Sjölin.
När det hela uppmärksammades valde kvinnan att själv säga upp sig.
Lena Sjölin är mycket kritisk till att kvinnan anställts.
– Arbetsgivaren borde kontrollera att den som säger sig vara sjuksköterska också är legitimerad. Det är mycket alarmerande att kvinnan fått arbeta som sjuksköterska, säger hon.
Börje Morian är personalchef på Universitetssjukhuset i Umeå.
– Det handlar om en mycket förslagen människa. När vi fick veta att hon fanns hos oss handlade vi snabbt och hon fick lämna sjukhuset direkt. Hon har inte heller krävt något skadestånd för att hon fick bryta sitt vikariat utan skrev på att hon själv sa upp sig.
Ändrat anställningsrutiner
Universitetssjukhuset har nu ändrat anställningsrutinerna så att samma sak inte ska kunna hända igen.
Börje Morian säger att något liknande inte hänt tidigare.
– Nej, jag har aldrig hört talas om det, varken hos oss eller någon annanstans.
Lennart Rinder, chef för tillsynsenheten på Socialstyrelsen, säger att det inte finns någon regel om att man måste kontrollera att den man anställer har rätt utbildning, men att det ändå bör göras.
– Man bör kräva att den som söker en tjänst visar ett dokument på sin utbildning. Finns den minsta tvekan ska man ta kontakt med oss på Socialstyrelsen.
Kvinnan åtalas
Något förteckning över personer som bluffat finns inte, men är kanske på gång. Socialstyrelsen utreder nu ett register över personer som fått påföljder i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, till exempel de som fått mer än en varning inom loppet av några år. I det registret skulle man kunna få in de personer som bluffat till sig tjänster.
Kvinnan kommer nu att åtalas för brott mot lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område.