Sjuksköterskejobb sparas bort

Ett 80-tal sjuksköterskor riskerar att sägas upp när landstinget i Västernorrland ska spara 290 miljoner kronor.

6 september 2004

Totalt rör det sig om cirka 500 tjänster som hotas i den sparplan som landstinget i våras beslutade om. Den sista december 2005 ska allt vara genomfört. Förhoppningen är dock att de flesta ska kunna sluta genom naturlig avgång.

Ändå vet man redan nu att ny personal måste anställas om tre-fyra år för att fylla luckorna efter alla som har gått i pension.

– Men det hjälper inte, pengarna måste sparas nu, säger Vårdförbundets ordförande i Västernorrland, Conny Carlsson.

Han är inte förvånad över besparingarna, men säger att han hade hoppats att färre skulle drabbas.

Vill det sig illa berörs fler än 80 sjuksköterskor. De som utexaminerades i våras fick inga fasta tjänster utan bara vikariat, och det är knappast troligt att de vikariaten förlängs.

I en kommentar till neddragningarna hävdar landstingsrådet Jan Sjödin att medborgarna inte kommer att drabbas. Med nya metoder går det att arbeta effektivare, säger han.

Conny Carlsson har dock en annan uppfattning.

– Jag har svårt att se att medborgarna inte blir drabbade. Med tanke på att landstinget har haft dålig ekonomi de senaste tio åren är det också konstigt att de nya metoder Jan Sjödin pratar om inte redan har genomförts, säger han.

Enligt de planer som nu finns kommer medicinkliniken i Härnösand att läggas ned liksom två vårdavdelningar på Sundsvalls sjukhus. Besparingar kommer även att genomföras i Sollefteå och Örnsköldsvik.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida