Internationellt

Sjuksköterskor från hela världen har valt ny ledare

Sjuksköterskor från hela världen har valt ny ledare
Årets beslutsfattande kongress hölls digitalt, med deltagare från 113 länder. Bild: ICN

Amerikanska Pamela Cipriano tar över ledarskapet för internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN. Hon valdes igår på en digital ”riksdag”. Sverige deltog och lyfte frågan om att ge mer plats för studenter och nya i yrket.

7 oktober 2021

Under veckan har den internationella sjusköterskeorganisationen, ICN:s, motsvarighet till en ”riksdag” pågått digitalt.

Pamela Cipriano, nyvald ordförande för ICN.

Där valdes den amerikanska sjuksköterskan Pamela Cipriano till ny ordförande – president på engelska. I ICN ingår sjuksköterskeorganisationer i över 130 länder, som representerar 27 miljoner sjuksköterskor i världen.

Från Sverige ingår Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening, som delar på en röst i det internationella sammanhanget. De företräddes av ordförandena Sineva Ribeiro och Oili Dahl, som båda deltog på den digitala riksdagen, där de allra flesta länders sjuksköterskeorganisation har en röst vardera.

Riksdagen, eller egentligen kongressen, kallas Council of National Nursing, CNR, och brukar ske i anslutning till den stora vetenskapliga kongressen som går av stapeln vartannat år. Men på grund av pandemin skedde den en månad tidigare och digitalt, arrangerat från Geneve i Schweiz.

Porträtt av Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

För Sineva Ribeiro är det fjärde gången gillt. De tidigare kongresserna har varit i Seoul, Barcelona och Singapore.

– I år lyfte jag den viktiga frågan om hur vi ska få med studenter och de nya i yrket, både inom ländernas egna sjuksköterskeorganisationer, och i det internationella arbetet. I Sverige har vi en studentorganisation, men vissa länder har inte det. Jag fick gehör för frågan, säger hon.

Amerikanska sjuksköterskeorganisationen

Den nya ordföranden Pamela Cipriano har stor erfarenhet av internationellt ledarskap, skapande av policyer och att vara en offentlig röst för sjuksköterskor. Hon har under fyra år haft posten som vice ordförande i ICN. Hon är dekanus vid University of Virginias school of nursing, och hade också den tunga posten som ordförande för USA:s sjuksköterskeförbund tidigare.

– Jag är så hedrad för att ha blivit vald. Min vision för ICN framöver är att öka sjuksköterskors inflytande i sina länder och även på den globala scenen, säger Pamela Cipriano, i ett pressmeddelande.

Hon poängterar i sitt första uttalande som ny ordförande för internationella sjuksköterskeorganisationen att sjuksköterskor behövs som ledare och beslutsfattare inom hälso- och sjukvårdssystemen världen över.

– Vi måste vara rösten för en globalt täckande hälso- och sjukvård, vi ska minska bördan från ickesmittsamma folksjukdomar, verka för hälsosam livsstil och mildra effekterna av klimatförändringarna.

Akut ekonomisk situation

Men mest akut kommer det vara att hitta lösningar på den pressade ekonomiska organisationen befinner sig i, då ett flertal länder inte har råd att betala sina medlemsavgifter.

Det var också en av orsakerna till att Sverige lade sin röst på henne.

– Vi tror att hon har störst möjlighet att påverka, med resurserna från USA, och kontakterna med Världshälsoorganisationen, WHO, och Världsbanken, vilket behövs nu, säger Sineva Ribeiro.

– Men samtidigt hade en stark ledare behövts från Afrika, som har halkat efter världen med vaccinationer, både för befolkningarna, men även för sjuksköterskor. Det är ett stort problem som måste lösas, fortsätter Sineva Ribeiro.

Hon syftar på att den andra nominerade kandidaten var Thembeka T Gwagwa från Sydafrika. Hon var tidigare andra vice ordförande i ICN, och också hon kommer från en rad tunga strategiska poster, med stor erfarenhet av internationellt samarbete. Hon har bland annat lett den sydafrikanska sjuksköterskeorganisationen Denosa.

Från Afrika kommer nu Andre Gitembagara, från Rwandas sjuksköterske- och barnmorskeorganisation, ingå i den nya ICN-styrelsen.

ICN:s studentkongress hålls den 23 oktober i två tidszoner för att göra det möjligt för fler att delta. Den stora vetenskapliga konferensen, som brukar locka tusentals deltagare från hela världen, sker också den digitalt den 2 till 4 november.

ICN:s nyvalda styrelse för 2021-2025

ICN:s styrelse består av 14 sjuksköterskor, varav alla utom ordföranden, väljs utifrån ICN:s indelning av världen i regioner.

Afrika: Andre Gitembagara (Rwanda Nurses and Midwives Union)

Östra Medelhavsregionen:  Fatima Al Rifai (Emirates Nursing Association)

Europa: Karen Bjøro (Norge), Yves Mengal (Belgien), José Luis Cobos Serrano (Spanien)

Amerikanska regionen: Lisa Little (Kanada), Nora Eloisa Barahona De Peňate (El Salvador)

Sydöstra Asien: Nanthaphan Chinlumprasert (Thailand)

Västra Pacific-regionen: Lian-Hua Huang (Taiwan), Megumi Teshima (Japan) and Alisi Talatoka Vudiniabola (Fiji)

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida