lön och villkor

Sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus säger upp sig i protest

Sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus säger upp sig i protest
Madelene Frånlund, operationssjuksköterska på Sundsvalls sjukhus, är en av dem som nu lämnar sitt jobb. Foto: Privat

Först sade de flesta sjuksköterskorna på sjukhusets barnavdelning upp sig. Sedan valde 14 operationssjuksköterskor och 8 iva-sjuksköterskor samma väg. Att uteslutas från regionens lönesatsning blev droppen för operationssjuksköterskan Madelene Frånlund.

För Madelene Frånlund kom beslutet att lämna sitt jobb på sjukhuset inte plötsligt. Missnöjet med de prioriteringar som gjorts i hälso- och sjukvårdsledningens årliga lönerevisioner och som år efter år exkluderat operationssjuksköterskor har legat och pyrt i henne ett tag.

Region Västernorrlands val att i en satsning på 30 miljoner kronor endast tilldela 500 allmänsjuksköterskor på utvalda avdelningar en löneökning på 3 000 kronor vardera blev droppen som fick henne att säga upp sig.

– Det var ett klart förtydligande av vad vi redan visste. Att vi faktiskt inte värderas utifrån den kunskap vi besitter, säger Madelene Frånberg till Vårdfokus.

Förra året slutade 96 sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus, vilket var dubbelt så många som året innan. Det nya året hann knappt starta förrän ytterligare en rad sjuksköterskor valde att lämna sjukhuset: Mellan januari och februari slutade 30 sjuksköterskor, 24 undersköterskor, 15 specialistsjuksköterskor, 6 barnmorskor och 2 röntgensjuksköterskor.

Bara under den senaste veckan har nu ytterligare 22 sjuksköterskor sagt upp sig, av dem 8 iva-sjuksköterskor och 14 operationssjuksköterskor, däribland Madelene Frånlund. Flera av dem av samma skäl som hon: de känner sig exkluderade i den rådande lönesättningen och anser att deras specialistkompetens inte värderas.  

Månadslön under riksgenomsnittet

För en operationssjuksköterska som arbetat i omkring 15 år på Sundsvalls sjukhus ligger lönen kring 38 500. För en nyutexaminerad operationssjuksköterska ligger månadslönen i regionen på cirka 30 000 kronor.

Snittlönen för operationssjuksköterskor i Region Västernorrland ligger omkring 2200 kronor under rikssnittet.

Under midsommarveckan går Madelene Frånlund ”hem”. Trots att hon trivs på arbetsplatsen, och jobbar med vad hon kallar ”ett sjukt bra gäng”.

Hon har familj med små barn att ta hand om. Att bli utan jobb är dock inget som oroar Madelene Frånlund – hon har redan fått erbjudande om nytt jobb i trakten.

Ny lönesatsning

Kvar står Sundsvalls sjukhus, sårbart beroende av hyrsjuksköterskor, som även de är svåra att rekrytera. I ett försök att locka tillbaka sjuksköterskorna har Glenn Nordlund (S), ordförande i regionstyrelsen, gett Västernorrlands regiondirektör Åsa Bellander i uppdrag att se över möjligheterna att skjuta till ytterligare 50 miljoner kronor till nytt lönepåslag för sjuksköterskor, undersköterskor och skötare.

När man först fattade beslutet om att satsa 30 miljoner på löner till allmänsjuksköterskor var det för att i ett akut läge behålla, men också få fler sjuksköterskor och kunna öppna de vårdplatser man behövde för att få bukt med överbeläggningen.

– Det handlade inte om att belöna någon, utan om att ge bättre förutsättningar för bemanning, täcka den mest svårbemannade delen, säger regiondirektör Åsa Bellander till Vårdfokus.

Satsningen på 50 miljoner är en komplettering i syfte möta upp den reaktion som fick så många sjuksköterskor att sluta – avhopp som ledningen befarar kommer att få svåra följder framöver.

I mitten av april går ärendet till regionstyrelsen. Åsa Bellander förutsätter att det finns en majoritet för satsningen så att den kan röstas igenom i fullmäktige i slutet av april.

Hoppas ni att på detta sätt få tillbaka dem som nu valt att sluta?

– Vi hoppas kunna behålla medarbetare, och att de som lämnar tänker om.

Hur pengarna fördelas och vilka som får del av dem i form av höjd lön kan hon dock inte säga nu. Sådana diskussioner ska ske på verksamhetsnivå och i dialog med fackliga representanter.

Varför måste det gå så långt som att sjuksköterskor säger upp sig för att värderas högre lönemässigt? Varför satsade ni inte mer pengar tidigare?

– Pengar har inte funnits, regionen har en ansträngd ekonomi. Satsningen springer inte ur en god ekonomi, utan från ett akut skriande behov, säger Åsa Bellander.

Skulle då en höjd lön kunna få Madelene Frånlund att återvända till sjukhuset?

Hon själv är tveksam.

– Jag tror inte att den satsningen kommer att räcka, säger Madelene Frånlund.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida