Sjuksköterskor vill ha en vårdmiljö där de vågar berätta om misstag

Sjuksköterskor vill ha en vårdmiljö där de vågar berätta om misstag

Nej, vi ska inte leta syndabockar i vården! Så röstade sjuksköterskorna efter en debatt i dag om patientsäkerhet under den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN:s kongress i Japan.

Vårdförbundets vice ordförande Lisbeth Löpare Johansson (bilden) verkade inte helt säker på hur publiken skulle rösta efter debatten om syndabockar. Hon argumenterade emot syndabockstänkandet, tillsammans med generalsekreteraren för läkarnas World Medical Association, WMA. Men bara några få händer i Yokohamas Convention hall höjdes för att stödja dem som argumenterade för att sjuksköterskor ska ta på sig hela skulden för sina misstag i vården.

Dorothy Ngoma från Malawis sjuksköterskeorganisation hade ingen förståelse för tanken att vården skulle kunna bli säkrare om fler vågade berätta om misstag de har begått eller känner till.

– Vi är inga vanliga medborgare. Vi har kunskap och etiska koder, sa hon.

Där hon kommer ifrån har två sjuksköterskor ansvar för
10 000 invånare. För några år sedan dog fyra niomånaders bebisar efter att det vaccin de skulle få hade förväxlats med insulin, som hade en liknande förpackning.

– Vem ska ta på sig det om inte sjuksköterskan? sa Dorothy Ngoma.

Tysken Otmar Kloiber från WMA hade som viktigaste argument för att syndabockar inte ska sökas att var och en i ett rättssamhälle har rätt att hålla tyst.

– Enda sättet att då få kunskap om misstag och incidenter är att inte straffa den som berättar om dem, sa han.

”Fler fel utan straff”

Med Singapore i tankarna sa Susie Kong, verkställande direktör för sjuksköterskeorganisationen där.

– Vi har en av de renaste och säkraste städerna i världen. Vet ni varför? Polisen har ögon både fram och bak och man får böter för allt. Tror ni att det skulle vara så utan böter?

Samma sak gäller för sjuksköterskor, ansåg hon. Om man inte straffas för fel och misstag så kommer de bara att öka.

Lisbeth Löpare Johansson tycker att det är bra att patientsäkerhetsfrågor diskuteras i ICN, även om organisationen inte har någon uppgift att hitta lösningar för varje land. I Danmark är det sedan några år möjligt att rapportera misstag i vården utan att den enskilda individen behöver ta på sig skulden.

– Jag har inte varit på något studiebesök där men har hört att resultaten är goda, berättade hon efter debatten.

 Däremot vet hon inte om patientsäkerheten har ökat.

”Dagens system fungerar inte bra”

– Men det system vi har i dag fungerar inte bra. Då tycker jag att vi kan prova något nytt och sedan får vi utvärdera det, sa hon.

I Sverige har Socialstyrelsen lämnat ett förslag till socialdepartementet om ett liknande system som i Danmark, men det har ännu inte behandlats i riksdagen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida