Sjuksköterskorna får oväntat stöd från Byggarbetsgivarna

Sjuksköterskorna får oväntat stöd från Byggarbetsgivarna
Utdrag ur annonsen.

Sjuksköterskorna får oväntat stöd från Byggarbetsgivarna för sin kamp för rättvisare löner. I en annonskampanj som uppmärksammas av Marianne Brindbergs, styrelseledamot i Vårdförbundet Västra Götaland, i en debattartikel i Göteborgs-Posten i dag.

I en riksomfattande annonskampanj kritiserar Byggarbetsgivarna fackförbundet Byggnads krav på 30 procents högre lön för lärlingar. I annonsen skriver Byggarbetsgivarna att påslaget skulle betyda att lärlingarna tjänar ungefär 28 000 kronor och att det skulle vara "betydligt högre än för exempelvis en sjuksköterska med både längre utbildning och erfarenhet".

Marianne Brindbergs tackar och tar emot understödet för sjuksköterskornas sak i annonsen.

– Det är bra att andra arbetsgivare har vaknat upp och sett våra låga löner, säger hon.

Marianne BrindbergsMarianne Brindbergs

Men samtidigt har hon dubbla känslor inför Byggarbetsgivarnas annons, eftersom hon upplever att yrkesgrupper där ställs mot varandra.

– De slår på sina egna och det gillar jag inte. De menar att byggarna vill ha för mycket betalt. Jag lägger inte någon värdering i att lärlingarna vill ha högre lön utan har i min debattartikel valt att lyfta fram att Byggarbetsgivarna har sett att vi som kvinnodominerad grupp är felvärderad, säger Marianne Brindbergs.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida